30 yıllık gizem çözüldü. Bitkiler daha hızlı ürün verecek

30 yıllık gizem çözüldü. Bitkiler daha hızlı ürün verecek

İsveç’te yer alan Lund Üniversitesi bitkilerin daha hızlı mahsul vermesini sağlamak için bitkilerin genetik kodlarını ve biyolojisini araştırdı. Çıkan sonuçlarda çiçeklere dokunmanın bitkilerde stres reaksiyonlarını tetikleyebileceği sebebiyle, mahsul vermeme gerekçesi olarak en önemli sebep görüldü.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; İsveç Lund Üniversitesi''nden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde bitkilerin insanlardan farklı olarak acıyı hissetmediklerini  ancak insan dokunuşu, hayvan dokunuşu, rüzgâr ve yağmur gibi mekanik uyaranlara karşı güçlü tepki verdiklerini açıkladı. Bu dış etkenler, bitkinin moleküler savunma sisteminin hızla devreye girmesine yol açar ve bu da bitkilerin daha dayanıklı hale gelmesine ve daha geç çiçek açmasına sebep olur.

Bu olay aslında Darwin''den beri bilinmesine rağmen konu hakkında hala birçok soru işareti var. Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir makale (yukarıda bahsini geçtiğimiz araştırma), bitkinin savunmasının dış etkilerle nasıl güçlendirildiğini etkileyen karmaşık düzenleyici ağları inceledi ve genetik kodlarını açığa çıkardı.

İsveç Lund Üniversitesi''ndeki araştırmacılar şunları söylüyorlar: "Bitki teresini yumuşak fırça darbeleriyle uyardık, ardından binlerce gen aktive edildi ve stres hormonları salındı. Daha sonra bu süreçten sorumlu olan genleri bulmak için genetik tarama metodunu kullandık. Sonuçlarımız, 30 yıldır dünyanın moleküler biyologlarının gözünden kaçan bilimsel bir gizemi çözdü.

Bir bitkinin fiziksel temas ve dokunmaya verdiği tepkiyi kontrol eden tamamen yeni bir sinyal yolu belirledik. İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı değişken hava koşulları ve patojen enfeksiyonlar göz önüne alındığında, mahsul verimliliğini ve direncini artırmak için ekolojik dengeyi koruyacak yeni yollar bulmak son derece önemlidir.”

İlgili Haberler