Viyana Teknik Üniversitesi, yeni bir batarya teknolojisi geliştirmeyi başardı. Yeni teknolojinin özellikle yenilenebilir enerji kaynakları için kullanılacağı tahmin ediliyor.
1/10
Yeniakit'in haberine göre, lityum-iyon bataryalar, elektrikli otomobillerden akıllı telefonlara kadar hemen her yerde kullanılıyor.
2/10
Oldukça geniş bir kullanım alanı olmasına rağmen bu bataryaların da belli başlı sorunları bulunuyor.
3/10
Batarya teknolojileri konusunda araştırmalarına devam eden Viyana Teknik Üniversitesi, önemli avantajlara sahip oksijen-iyon piller geliştirmeyi başardı.
4/10
Yeni batarya teknolojisi için Viyane Teknik Üniversitesi İspanya’daki işbirliği ortaklarıyla birlikte şimdiden bir patent başvurusu yapmış durumda.
5/10
Böylece bu bataryalar son derece uzun bir hizmet ömrü sağlayabiliyor.
6/10
Nadir elementler olmadan üretilebilen oksijen-iyon pillerin bu sayede herhangi bir tedarik sıkıntısına da yol açmayacağı belirtiliyor. Yanmaz malzemelerden yapılıyor olması da bu yeni teknolojinin bir diğer önemli avantajı olarak öne çıkıyor.
7/10
Oksijen-iyon bataryaların özellikle yenilenebilir kaynaklardan üretilen büyük enerji depolama sistemleri için mükemmel bir çözüm olabileceği düşünülüyor.
8/10
Metaller yerine seramik malzemeler ile batarya üretmeyi başaran Viyana Teknik Üniversitesi ekibinin üzerinde çalıştığı malzemeler, iki kat negatif yüklü oksijen iyonlarının hareketi ile enerji depoluyor.
9/10
Yeni bataryarlarda bulunan oksijen iyonları uyarıldığında bir seramik malzemeden diğerine geçerek elektrik akımı üretiliyor.
10/10
Seramiklerin yanıcı olmaması ile lityum-iyon bataryalardaki yangın riskini ortadan kaldıran yeni teknoloji, aynı zamanda kolayca yenilenebilir olmasıyla da uzun ömürlü bir kullanım vadediyor. Düşük enerji yoğunluğu ise bu yeni teknolojinin tek dezavantajı olarak görülüyor.