Türkiye''de eskisi gibi yeterli pamuk ekilmeyip üretim yapılmayınca dünyadaki fiyat çıkışlarından sert etkilemeye başladı.
Çukurova, Aydın Söke, Denizli gibi yerlerde pamuk ekimi yapılmayınca gelinen nokta dışa bağımlılık oldu.
Rusya''nın Ukrayna''ya yönelik saldırıları 26 gündür sürüyor. Moskova''nın Ukraynalı askerlere Mauripol şehrini terk etmeleri için ültimatom vermesi, savaşta yeni bir evreye girilmiş olabileceğine yönelik endişeleri iyice artırdı. Son gelişmelerle özelikle tarımsal emtia fiyatlarında yükselişler görüldü.
Çin''de artmaya başlayan Kovid-19 vakaları ile ABD Merkez Bankası''nın (Fed) politika faizinde artışa gitmesi de emtia fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldı.
ABD''de pamuk üretiminin yoğun olduğu Batı Teksas''ta hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olacağına ilişkin tahminlerden dolayı pamuk üretimine yönelik endişeler de pamuk fiyatlarında hızlı yükselişe yol açtı.
Söz konusu gelişmelerle pamuk fiyatları, New York Ticaret Borsası''nda yüzde 2,5''in üzerinde artarak 1,3015 dolarla Haziran 2011''den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra saat 13.15 itibarıyla 1,2840 seviyelerinde dengelendi.
PAMUK FİYATLARININ ARTMASI TÜRK TEKSTİLCİSİNİ ETKİLEYECEK.
2020 yılında Türkiye 1 Milyon 81 bin ton pamuk ithal etti. Bir sonraki yıl ise bu rakam 1 milyon 300 bin tona yükseldi. İthal pamuğa ödenen rakam ise 2021''de 2 milyar 300 milyon dolar oldu.Pamuk tekstilcinin en büyük sorunlarından biri. İç piyasadan tedariğini sağlayamayan tekstilciler yurt dışına yöneliyor.
Çukurova 17''nci yüzyıldan bu yana pamuk üretimin merkeziydi. Ancak son 20 yılda Çukurova''da pamuk ekim alanları yarı yarıya düştü. Hal böyle olunca tekstilciye pamuk yetmez oldu.
Dış piyasaya yönelen tekstilciler üretim maliyetleri arttı. New York Borsasındaki pamuk fiyat artışı Türk tekstilcisinin zorlayacak.