Arap Birleşik Devletleri 40 yaşında!
Cöldeki muhteşem federasyon, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)kuruluşunun 40. yıldönümünü görkemli tören ve gösterilerle kutluyor.
BAE Emiri Şeyh Khalifa bin Zaid Al Nahyan, Şeyhler Konseyi Üyeleri ve güzide konuklarının da katılacağı resmi tören yarın yapılıyor.
Bilindiği gibi, Abu Dabi Emiri Şeyh Zayed’in vefatıyla Başkanlığa Sheikh Khalifa bin Zaid Al Nahyan, Başbakanlığa Muhammed bin Rashid Al- Maktum getirilmesi ülkede “refah” ve “barış”ın sürmesini sağlıyor.
Kuruluşunun 40. yıldönümünü idrak eden dost BAE’nin 2. Devlet Başkanı Nahyan’ın da babası gibi, adil ve başarılı yönetimi sayesinde sevilip sayılması, bu çöl federasyonu için yeniden büyük bir “umut” kaynağı oluşturuyor.
63 yaşına basan Halife bin Zayid Al Nahyan, ölen babası Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın yerine 3 Kasım 2004 tarihinde göreve başlıyordu.
Babasının hastalığı sırasında devlet başkanı vekili olmuştu.
Aynı zamanda Abu Dabi Kalkınma Fonu’nun başkanıydı.
Forbes’a göre, Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan 19 milyar dolar tahmini serveti ile dünyanın en zengin hükümdarları arasında yer alıyor.
Çölde birer “Vaha” gibi serpili emirliklerin zenginliği, petrol ve doğal gazdan kaynaklanıyor.
Dubai’nin ticari fonksiyonu da eklenince, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik durumu yıldızlaşıyor.
Dubai’de çabalar
Gerçekten de, yıllardır federasyonun ekonomik ve sosyal ağırlığını çeken Dubai’de hummalı, fakat kuşkulu faaliyetler göze çarpıyor.
Bu arada, petrol ve petro-kimya ticaretinde, sadece Japon ve Avrupalı firmaların kullanılmasından vazgeçilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
Araştırmalara göre özellikle, Türkiye’nin petrol ve petro-kimya ticaretinde bir üs olarak kullanılması da gerekiyor.
Nitekim, konunun BAE’nın önde gelen şahsiyetlerine belirtilince, ilgi ile karşılanması, Türkiye’nin konumunun önemini açıkça gösteriyor.
BAE’da bulunduğumuz 4 gün içinde dahi, artık gelirin “pahalı” gideri karşılayamadığı kanısında olanların çoğaldığı anlaşılıyor.
Özellikle, Dubai yeniden şaşaalı günlere gelebilmenin odak noktası oluyor.
Çünkü, Dubai’nin yönetimini yüklenen Al Maktoum, bu başarıyı sürdürecek bir performansa sahip bulunuyor.
Kısaca işte efsane isim Al Maktoum:
Ağabeyi Şeyh Maktum bin Rashid Al Maktum ölümünden sonra 4 Ocak 2006 tarihinde Dubai hükümdarı olarak başlıyordu.
Ayrıca bir sonraki Başbakan ve 5 Ocak 2006 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı olarak, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan tarafından aday gösteriliyordu.
Şeyh Muhammed, suni “Palm Adaları” nın oluşturulması ve lüks Burj Al Arab otelinin de aralarında bulunduğu Dubai’de çok sayıda proje geliştirmeleri yapıyordu.
Ayrıca şu anda dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife’nin yapımını teşvik ediyordu.
Veliaht Prens olarak görev yaptığı sırada borç yükü ve çok çeşitli iş ve yatırımları ile finansal sorunlu holding şirketi Dubai Holding’i kuruyordu.
Forbes dergisi tarafından servetinin 12.3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Şeyh Muhammed gençlerin liderlik programlarının ve bölgede eğitim, araştırma standartlarını geliştirilmesi, Arap para bölgesi ile gelişmiş ülkeler arasındaki bilgi boşluğu olduğunu ve istihdam yaratılmasını gerektiğini belirtiyordu.
Kurduğu vakfın en önemli girişimlerden biri Beyt ul Hikma olduğu söyleniyor.
İleride BAE ile ilgili devam edeceğimizi umduğumuz satırlarımıza, şimdilik “huzur içinde nice yıllara” dileğimizi de eklememiz icap ediyor.