YSK'nın ara kararı ne anlama geliyor?

YSK'nın ara kararı ne anlama geliyor?

AKP’nin KHK'lıların oy kullanmaması yönündeki talebini reddeden Yüksek Seçim Kurulu, 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi. Peki YSK’nın bu ara kararı ne anlama geliyor?

Fatma GÜL - Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

İstanbul seçimlerine yönelik itirazları görüşen YSK, kısıtlı seçmen iddiasıyla ilgili olarak 41 bin 132 kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi. İstanbul seçimi ile ilgili nihai kararını bu araştırmaların sonucuna göre belirleyecek olan YSK’nın bu ara kararı ne anlama geliyor?

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE 5 İDDİA

İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AKP'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

AKP, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ya KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçe de sunmuştu.

KHK ile kamu görevine son verilenlerin oy kullanamayacağını öne süren AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini söylemişti. AKP'nin ardından MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK'ya başvurmuştu.

5 saat süren toplantıda AKP ve MHP temsilcilerinin itiraz taleplerine ilişkin görüşler paylaşıldı. AKP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, yaklaşık 2.5 saat süren bir sunum yaptı.

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; CHP'li Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; AK Partili Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti.

YSK KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

YSK’nın İstanbul seçimi ile ilgili verdiği ara kararın ne anlama geldiğine dair İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen Yeniçağ’a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YSK’nın KHK’lılar ile ilgili verdiği kararın doğru ve yasaya uygun olduğunu belirten Seymen, “AKP kısıtlı seçmenler ile ilgili YSK’ya 2 bin 700 civarında mahkeme kararı sundu. Onun dışında da 20 binin üzerinde de rapordan ulaştıkları kişileri bildirdiler. Manisa’nın Yunusemre ilçesi için İYİ Parti olarak bizim yaptığımız müracaatta aynıydı. Ancak kesinleşmiş mahkeme kararı olmayan kısıtlı seçmenleri YSK incelemedi. Biz YSK’ya 100 tane kısıtlı seçmen bildirdik.

Bunlardan 14 tanesinin mahkemeden kesinleşmiş kısıtlılık kararı vardı. YSK bunları kabul etti. 7 oyla Yunusemre’yi kaybettiğimiz halde, kalan 80 tane kısıtlı seçmen için YSK ‘Araştırmam sen getirmelisin’ dedi. Şimdi ise YSK’nın İstanbul’da 21 bin kısıtlı seçmen için mahkeme kararı var mı yok mu diye araştırmaya girmesi doğru değil.” dedi.

AKP’nin 2 bin 700 civarı kısıtlı seçmenin mahkeme kararı YSK’ya sunduğunu belirten Seymen, “Bunlar için bir itirazımız yok. Ama diğer kalan kısmı YSK’nın araştırma işine girmesi doğru değil. Bulsalardı kararlarını getirselerdi. YSK biz kararları getirmedik diye, bizim itirazımızı nasıl kabul etmediyse AKP’ninkini de kabul etmemesi gerekirdi. Ayrıca kalan kısım da seçimin sonucu etkileyebilecek nitelikte olmadığı için bu anlamda da bir ret kararı vermesi gerekirdi.” dedi.

“YSK İKTİDAR PARTİSİNE KARŞI DİK DURAMIYOR”

Seymen sözlerini şöyle sürdürdü; “Hükümlüler seçmen listesinde yer aldıysa, oy kullanmalarının önünde bir engel yok demektir. Eğer cezaevindeyse zaten oy kullanamaz. Denetimli serbestlikten yararlanıp çıktıysa da, zaten cezaevinde oy kullanması söz konusu değil. Nerede kayıtlıysa orada oy kullanır. Bu yerinde bir iddia değil. Araştırılması gereken bir iddia değil. YSK’nın bu iddiayı da araştırmaya girmesi yanlış. Üçüncü yanlış ise, sandık kurulları başkanları ile ilgili. Sandık kurulu başkanları devlet memurlarından atanıyor. Devlet memurunun yetmediği yerde kaymakamlık veya valilik nerden temin ediyorsa, oradan sağlanıyor. Sandık kurulu başkanları devlet memuru çıkmadı diye o sandıkları iptal mi edecek YSK? Böyle bir şey olabilir mi? O sandık tutanaklarını en fazla inceleyebilir. Sandıklar tekrar tekrar sayıldı zaten. İşin özeti şu aslında, burada YSK iktidar partisine karşı dik duramıyor. Normal şartlar altında KHK’lılar ile ilgili kararı reddetmesi, İstanbul itirazının reddedileceği sonucunu doğurur. Çünkü AKP’nin diğer bildirdikleri iddialar içerisinde oy sayısı anlamında sonucu etkileyecek bir durum yok. YSK’nın bu itirazı reddetmenin dışında yapabileceği bir şey yok. Bu netleşti. Süreci bir miktar daha uzatıyorlar. YSK süreci üzerindeki iktidar baskısı sebebiyle mi uzatıyor yoksa AKP iktidarı ‘reddedeceksiniz ama bu süreci daha uzatın. Bizim bu arada yapacaklarımız var’ dediğinden mi uzatıyor, bilmiyorum.”

“EKREM İMAMOĞLU’NA HAYIRLI OLSUN”

Hukuken YSK’nın verdiği ara karara herhangi bir partinin itiraz hakkı olmadığını belirten Seymen, YSK’da bizim de, CHP’nin de temsilcileri bulunmakta. Karar anında YSK’da bulunan temsilcilerimiz itiraz edebilir. Daha sonrasında itiraz etme hakkımız bulunmuyor. Kısacası, KHK’lıları reddetmekle YSK doğru bir karar verdi. Onun dışında yapılan itirazları da araştırmaya girmesi önceki uygulamalarına ters bir uygulama. Ve ortada sonucu etkileyecek bir durum söz konusu değil. Ekrem İmamoğlu’na hayırlı olsun demek lazım bu saatten sonra.” dedi.

“SEÇİMİN İPTALİ SÖZ KONUSU OLAMAZ”

İYİ Parti olarak hem Isparta’da Gelendost’ta hem de Manisa Yunusemre’de kısıtlı seçmenler olduğunu da dair rapor getirdiklerini ifade eden Seymen, “Bu raporların araştırmasına girmedi YSK. Kısıtlılık kararı olanları mahkemeden siz getirin dedi. Bizim getirdiklerimizden de sadece kesinleşmiş olan raporları kabul etti. 130 bin seçmenin olduğu yerde 7 oy farkıyla biz seçimi kaybetmiş olduk. Şimdi hem bunu yapıyor YSK hem de 21 bin kişinin kısıtlılık kararı var mı yok mu araştırmasına giriyor. Böyle bir çifte standart olamaz. Ama şundan eminim, bu 21 bin kişi hakkında eğer mahkeme kararı olsaydı, AKP bu mahkeme kararlarına çok kolay ulaşırlardı. Adalet Bakanlığı ellerinde. Bunların aslında bir mahkeme kararı, kısıtlılık kararı yok. İddia edilen şu ki, hükümlüler hem içeride hem dışarıda oy kullandı. Bu iddiaların ispatlanması hukuken mümkün değil. Dolayısıyla bu iddialar boş. Bunlardan sebep bir seçim iptali söz konusu olamaz. Sadece süreci uzatmanın dışında yaptıkları bir şey yok. Süreci de hangi saikle uzatıyorlar. Onu bilmiyorum.“ dedi.

İlgili Haberler