Ekonomistler, Türkiye’nin ekonomik bir kriz içerisinde olduğunu ve faiz indirimleriyle birlikte döviz krizinin, yeşil mutabakatla Türkiye’yi büyük bir yükün altına soktuğunu söylüyor.
TEPAV Kurucu Direktörü Dr. Güven Sak, “Net sıfır gündemi, iklim değişikliği gündemi bunun eylem planına aktarılması kapsamlı ekonomik reform programı için imkan alanı açtı." dedi. Türkiye büyümesinin ivme kazanması için açıkça net sıfıra odaklanmak gerekirken son derece bir yanlış noktadan faiz indirimine girişildiğini aktaran Sak, bir döviz krizini oluşturulduğunu belirtti.
FAİZ İNDİRİMLERİNE ERKEN BAŞLANMIŞ OLSAYDI....
Sak, faiz indirimlerine ocak şubat ayında başlanmış olsa, Türkiye''nin farklı bir resmin içinde olabileceğini aktardı. Sak, bu dönüşümlerin şirketler üzerine bir karbon maliyeti yükleyeceğini açıkladı. “Son kur krizi olmasaydı daha iyi olurdu” diyen Sak, indirimlerin ocak-şubat ayına ertelenseydi farklı bir resmin içinde olunabileceğini aktardı.
Sözcü''den Sayime Başçı''nın haberine göre, London Business School Ekonomi Profesörü Linda Yueh ise, Pandemi nedeniyle 2019 yılından ekonominin 2- 3 yıllık potansiyelini kaybettiğini bildirdi. Yueh ise, pandemideki gelişmeler 2025 yılına kadar 2019 yılına dönülemeyeceğini gösterdiğini bildirdi.
SOĞUK SAVAŞI GETİRECEK
Oxford Üniversitesi Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin, ise ABD ile Çin arasındaki yeni bir soğuk savaş riskine dikkat çekti.
Goldin, artan korumacılık gerilimlerin artmasına neden olduğunu ve bunu da soğuk savaşı getireceğini duyurdu. Goldin bunun küresel sorunun çözümü açısından felaket olabileceğini de bildirdi.