Türkiye’ye 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’da, Uluslararası Atom Ajansı’na göre güvenlik açısından son sırayı alan Metsamor Nükleer Santrali büyük tehdit oluşturuyor
Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın standartlarına göre güvenlik açısından son sırayı alan Metsamor Nükleer Santrali, ülkemiz için büyük tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, 1997 yılında üretime başlayan ve 150 defa arızalanan Metsamor Nükleer Santralinde yapılan onarımlara rağmen zaman zaman sızıntı olabileceğini ve aynen Çernobil’de yaşanan felaketin tekrarlanabileceğini öne sürüyor. Fay hattı üzerinde bulunan nükleer santralin olası bir depremde ise atom bombası gibi patlayacağı, başta Iğdır olmak üzere Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illerinde onarılmaz felaketlere yol açaçağı belirtiliyor.
Düşük doğumlar arttı
Yerli ve yabancı bir çok uzman, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini savunurken, elektirik enerjisinin yüzde 30’unu Metsamor Nükleer Santralinden sağlayan Ermenistan ise her türlü tepkiye kulaklarını tıkıyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Aslan ise santral nedeniyle tarlalardaki ekinlerin çürüdüğünü, kavak ağaçlarının bile kuruduğunu, hayvanların hastalandığını, hamile kadınlarda düşük doğum oranında artışlar meydana geldiğini belirtti. Santralin sızıntı yaptığına da dikkat çeken Aslan, “Santralin kapatılması için kampanyalar yaptık, imzalar topladık ancak henüz bir sonuç alamadık” şeklinde konuştu.
Fay hattı üzerindeki santral için uzmanlar, “Her an yeni bir Çernobil faciası yaşanabilir” diyor
60 bin kişi öldü
Kaza Ukrayna, Çernobil’de 26 Nisan 1986’da yaşandı. Çernobil atom reaktörüdeki kazaya dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde güvenlik sisteminin devre dışı bırakıldığı bir sırada deney yapılması yol açtı. Aşırı ısınmış bulunan reaktörlerde deneye başlanmasından bir dakika sonra iki patlama oldu. Santral de yangın çıktı. Nükleer kalıntıların ürettiği radyoaktif bulut patlamadan sonra tüm Avrupa üzerine yayıldı. Patlamanın, bugüne kadar 60 bin insanın kanserden ölümüne neden olduğu belirtiliyor.