Başta korona virüs salgını olmak üzere birçok bakteriye karşı korunmamızı sağlayan ve vücudumuzun savunma işlemini yürüten bağışıklık sistemi, belirli durumlarda aksaklık sergileyebiliyor. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu zaman kendini belli ettiğini aktarıyor.
Sağlıklıyız.com'da yer alan habere göre İç hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, güçlü savunmanın yapı taşlarının kişisel hijyen kadar sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli ve kaliteli uyku almak, stresi yönetmeyi öğrenmek, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı kiloda kalmak ve gıda hijyenine dikkat etmek olduğunu söylüyor. "Vücudunuzdaki bazı sinyallere dikkat ederek bağışıklık sisteminizin zayıflamaya başladığını anlamak mümkündür" diyen Evrenkaya, zayıflayan bir bağışıklık sistemini tespit etmek için dikkat etmeniz gereken dört belirgin işaret olduğunu da sözlerine ekledi.
Sık soğuk algınlığı
Yetişkinlerin yılda bir veya iki kez nezle olması oldukça normaldir. Bununla birlikte, sık sık soğuk algınlığı veya diğer viral enfeksiyonlar, dörtten fazla kulak enfeksiyonu veya iki pnömoni vakası veya yılda üçten fazla bakteriyel sinüzit vakası olması alarm zillerini çalmalıdır.
Tekrarlayan yaralar
Cildimiz, genellikle yanık, kesik ve morluklardan sonra hasar olup olmadığını kontrol eder.
Vücut, cildin yenilenmesine yardımcı olmak için yaraya besin açısından zengin kan göndererek yarayı onarmaya başlar. Bu iyileşme süreci sağlıklı bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Bağışıklık sisteminde bir eksiklik olduğunda cilt iyileşmesi yavaşlar. Sürekli olarak ağız içindeki küçük, ağrılı yaralarla uğraşmak ve apse, uçuk gibi diğer cilt enfeksiyonlarını fark etmek, yetersiz bir bağışıklık sisteminin belirtileri olabilir.
Şişmiş mide
Sindirim sistemimiz, tüm bağışıklık sisteminin neredeyse yüzde 70'ini temsil eder. Ayrıca orada
yaşayan faydalı bakteri ve mikroorganizmalar (flora) bağırsaklarımızı enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemimizi destekler. Bağırsak ve bağırsak florasındaki bozulmalar virüslere yakalanma riskini artırabilir, kronik iltihaplanmaya neden olabilir ve hatta *Crohn'lar gibi otoimmün bozukluklara yol açabilir.
Sürekli yorgunluk
Artık herhangi bir şey yapacak enerjiyi bulamıyorsanız, vücudunuz size bir şeyler söylemeye çalışıyor olabilir. Yeterince uyumanıza rağmen hala yorgunluk çekiyorsanız, bağışıklık sisteminizde bir sorun olabilir. Vücudumuz, bağışıklık sistemini desteklemek için enerji tasarrufu sağlar, böylece mikroplarla savaşabilir.
*Crohn hastalığı, kronik ve gastrointestinal kanalın ağızdan makata kadar herhangi bir yerinde oluşabilen iltihabi bir hastalıktır.
Çocukları tehdit eden gizli tehlike
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Remzi Özdemir yorumladı|Borsa coştu, Dolar düştü Piyasalarda bayram havası mı var?
Asgari ücrete yapılacak zamdaki gizli sır
Kur'an-ı Kerim'i ilk kim Türkçeye çevirdi?