Üsküp’te Türk düşmanlığı

Üsküp’te Türk düşmanlığı

Üsküp’te Türk düşmanlığı

Türk düşmanlığı
Fatih Sultan Mehmet’in Üsküp’te yaptırdığı ve kentin simgesi olan taş köprünün Romalılar döneminde yapıldığı iddia ediliyor

Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te Vardar Nehri üzerine Sultan II. Murat döneminde inşasına başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan kentin sembolü tarihi Taş Köprü’de 5 yıl önce Makedon hükümetince Hollanda’dan alınan krediyle restorasyon çalışması başlatıldı. Restorasyon sırasında köprünün kitabesinin yerine konulmadığını ifade eden Makedonyalı Türkler, köprünün ortasında bulunan mihrabın yıkıldığını, taşlarının ise Vardar Nehri’ne düşürüldüğünü söylediler. Makedonyalı Türkler, restorasyon bitmesine rağmen Türk’leri simgeleyen mihrabın nehre düşen taşlarının yerine konulmadığını ifade ettiler.

Köprüye ‘Roma’ kimliği

Makedonyalı Türkler, köprünün restorasyonunu yapan Vasil İlyov ve ekibinin, Taş Köprü’nün adını ’Justinyan’ olarak değiştirmek istediğini öne sürerek, “Arşivlerde ’Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ olarak geçen köprünün adı restorasyon projesinde ’Justinyan Köprüsü’ olarak geçiyor. Justinyan, ’Büyük Makedon’ olarak takdim ediliyor ve köprünün 515 yılında onun yaptırdığı ileri sürülüyor. Osmanlıya ait köprüye Roma kimliği kazandırılmak isteniyor” diyerek tepki gösterdiler.

Kitabesi yerine konulmadı
Üsküp’teki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün restorasyon çalışmaları sırasında köprünün mihrabı yıkıldı, kitabesi ise yerine konulmadı. Mihrabın bulunduğu yer demir levhalarla kapatıldı.