Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş kur korumalı TL sistemindeki büyük riski açıkladı. Yeni sisteme girecekler dikkat

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş kur korumalı TL sistemindeki büyük riski açıkladı. Yeni sisteme girecekler dikkat

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, yeni açıklanan kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı uygulamasındaki riske dikkat çekti.

Dünya gazetesi yazarı yeni açıklanan kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına ilişkin risklerle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Aktaş, kur korumalı mevduat uygulamasındaki riske dikkat çekerek, bir önceki gün sisteme giren birinin 1.000 dolar karşılığında 12.348 liralık hesap açtırdığını, bu kişinin dün ise hesabını kapatmak istese bankanın 1.000 dolarına 11.640 lira ödeyeceğini anlattı.

“RİSK ANLAŞILIYOR MU”

Aktaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Dün koştur koştur bu sisteme giren biri 1.000 dolar karşılığında 12.348 liralık hesap açtırdı. Bu kişi, bugün hesabını kapatmak istese banka 1.000 dolarına 11.640 lira ödüyor. Çünkü TCMB''nin KKM hesabı için ilan ettiği kur dün 12,3480, bugün 11,6399. Risk anlaşılabiliyor mu?”

 

"ANAPARAYI EKSİK ALMAK BİLE SÖZ KONUSU"

Öte yandan Aktaş yazısında, "Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önceki gün yaptığı açıklamadaki bir cümle, bu hesaplarda anapara kaybının bile söz konusu olabileceğine işaret ediyor." demişti.

Aktaş yazısında şöyle bahsetmişti:

"Tüm mevduat hesaplarında olduğu gibi; yani TL ya da döviz tevdiat hesaplarında olduğu gibi kur korumalı hesapta da vadeden önce para çekilmesi ve vadenin bozulması halinde faiz hakkı ortadan kalkacak. Bu gayet normal. Ancak sonrası önemli... Kur korumalı hesaptan vadeden önce para çekilmesi halinde anaparayı eksik almak bile söz konusu olabilecek. Bakanlığın açıklamasında hesabın vadeden önce kapatılması durumunda faiz hakkının ortadan kalkacağı belirtildikten sonra aynen şöyle deniliyor: ''Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir."

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT

Döviz mevduat sahiplerine ya da döviz almak yerine parasını TL mevduat yapanlara, banka faizinin TL mevduat faiz oranından oluşacak getirisinin kur farkı altında kalması halinde bu fark hazineden ödenecek. Kur farkı yani dövizin TL karşısında değerlenmesi halinde faiz üzerinde bir getiri farkı oluşursa bu fark devlet tarafından mevduat sahiplerine ödenecek.

 

İlgili Haberler