Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu ne zaman nasıl öldürüldü?

Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu ne zaman nasıl öldürüldü?

Türkiye'nin yakın tarihinde damga vuran gazeteci Uğur Mumcu 1993 yılında hayata veda etti. Bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu ölüm yıl dönümünde anılıyor. Peki, Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu ne zaman nasıl öldürüldü?

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu Ankara’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Sevenleri Uğur Mumcu’ya dair pek çok bilgiyi arama motorlarında araştırıyor. Peki, Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu ne zaman nasıl öldürüldü?

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu''nun bombalı suikastla hayatını kaybetmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Peki, Uğur Mumcu ne zaman nasıl öldürüldü?

UĞUR MUMCU KİMDİR?

22 Ağustos 1942''de, Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi ile Nadire Mumcu''nun dört çocuğundan biri olarak Kırşehir''de dünyaya gelen Uğur Mumcu, ailesinin Ankara''ya taşınması üzerine ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1965''te mezun olan Mumcu, öğrencilik yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" makalesiyle "Yunus Nadi Ödülü"nü aldı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Kürsüsü Profesörü Tahsin Bekir Balta''nın asistanlığını yapan Uğur Mumcu, Milliyet gazetesinde incelemeler kaleme aldı.

Uğur Mumcu, 12 Mart 1971 dönemindeki bir yazısında kullandığı "ordu uyanık olmalı" sözleriyle, "orduya hakaret etmek" ve "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı.

Mamak Askeri Cezaevi''nde birçok aydınla bir yıla yakın tutuklu kalan, yargılandığı davada 7 yıl hapse mahkum edilen Uğur Mumcu, kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine tahliye edildi.

Serbest bırakılmasının ardından askere alınan Uğur Mumcu, askerliğini "yedek subay" olarak yapması gerekirken, kendi tabiriyle "sakıncalı piyade" olarak tamamladı.

Tuzla Piyade Okulu''nda eğitim gören Uğur Mumcu, 1973''te okul yönetimi tarafından "kötü hal ve düşünce sahibi" suçlamasıyla "er" çıkarıldı ve Ağrı Patnos''a yollandı.

Askerlikten sonra üniversitedeki görevinden ayrılan Uğur Mumcu, profesyonel gazeteciliğe 25 Şubat 1974''te Yeni Ortam gazetesinde "Anarşist!.." başlıklı yazısıyla başladı.

Köşe yazılarında hem sorunları dile getiren hem de hukuka aykırı ve yasa dışı uygulamaların üstüne giden Uğur Mumcu, yazdığı kitaplarla da ses getirdi.

Güldal Homan ile 19 Temmuz 1976''da evlenen Uğur Mumcu''nun bir oğlu (Özgür) ve bir kızı (Özge) oldu.

Usta gazetecinin 1977''de yayımlanan "Sakıncalı Piyade" kitabı tiyatroya uyarlandı ve Ankara Sanat Tiyatrosu''nda yüzlerce kez sahnelendi.

Uğur Mumcu, terörün silah kaçakçılığıyla ilişkisini ortaya koymak ve bu yönde kamuoyu oluşturmak için 1981''de "Silah Kaçakçılığı ve Terör" kitabını okurlarıyla buluşturdu.

Papa 2. Jean Paul''e düzenlediği silahlı saldırıya ilişkin Mehmet Ali Ağca ve bağlantıları hakkında araştırma yapan Mumcu''nun, "Rabıta" ve "12 Eylül" kitapları 1987''de, önemli araştırmalarından kabul edilen "Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925" eseri ise 1991''de yayımlandı.

UĞUR MUMCU NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ?

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993''te arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Suikastı, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler üstlense de aradan geçen 30 yıla rağmen cinayetin üzerindeki sis perdesi aralanamadı.

Türkiye''yi sarsan suikasta ilişkin ilk yargılamalar, Uğur Mumcu''nun ölümünden 7 yıl sonra başladı.

Uğur Mumcu suikastı ile Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok cinayetlerini de kapsayan davanın adı "Umut" oldu.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, cinayetlerin ardındaki sırrı tam olarak ortadan kaldıramadı.

İlk dereceli mahkemenin kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada, 3 sanık "yasa dışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan, 5 sanık ise aynı örgüte üyelikten çeşitli sürelerde hapis cezalarına mahkum edildi.

Bu kapsamda sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" eylemlerinden 12 yıl 6''şar ay hapisle cezalandırıldı.

Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın''a ise "silahlı suç örgütü üyesi olmak"tan 6 yıl 3''er ay hapis cezası verildi.

Anayasa Mahkemesi, gözaltında tutuldukları tarihlerdeki mevzuatın, gözaltı süresinde avukata erişim imkanı tanımadığı gerekçesiyle, sanıklar Recep Aydın, Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç, Mehmet Şahin ve Yusuf Karakuş''un yeniden yargılanmasına karar verdi.

İlgili Haberler