TÜRKİYE'Yİ SAF DIŞI BIRAKMA HAREKATI

TÜRKİYE'Yİ SAF DIŞI BIRAKMA HAREKATI

TÜRKİYE'Yİ SAF DIŞI BIRAKMA HAREKATI

ABD’DEN ORTA DOĞU'’DA TAKTİK DEĞİŞİKLİĞİ
Önce ABD patentli PEJAK’ı terör listesine alan Obama, şimdi de İran’la doğrudan diyalog kararı vererek, Washington-Tahran ve Orta Doğu politikalarında Ankara’yı devre dışı bıraktı


Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni Başkanı Barack Obama, Orta Doğu’da taktik değiştirdi. Seçilmeden önce “sözde Ermeni soykırımı tasarını tanıma sözü vererek” Türkiye ile ilişkilerde masafeli duracağının sinyalini veren Obama, Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in bölge turunda Ankara’ya yer vermeyerek bunu bir kez daha kanıtladı. Son vuruşu İran konusunda yapan Obama, Washington-Tahran ve Orta Doğu politikalarında Ankara’yı devre dışı bırakma kararı aldı. Önce kendi kurdukları Pejak’ı terör listesine alarak, Ahmedinecad yönetimine zeytin dalı uzatan Barack Obama, şimdi de İran’la doğrudan diyalog yolunda tarihi bir adım attı. 

Tarih verdi: Birkaç ay

Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Obama, ülkesiyle İran arasında doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu söyledi. Obama, “İran ile en azından karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkinin oluşturulması ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak İran’ın da, şimdiye kadarkinden farklı davranmak istediğine ilişkin işaretler vermesinin zamanı geldi” dedi. Barack Obama, “Beklentim, aynı masada yüzyüze oturabileceğimiz bir ortam için gelecek aylarda açılımlar arayacağımız yönünde” ifadeseni kullandı.

Beyaz Saray’da kurmaylarıyla bir basın toplantısı düzenleyen Amerika’nın yeni Başkanı Barack Obama, İran’a yönelik önemli mesajlar verdi. Tahran yönetimiyle doğrudan diyalog kurulması için gereken koşulların birkaç ay içinde sağlanabileceğini umduğunu söyledi.


En zor soru...
Afganistan’daki durumu da ‘çok zor’ diye nitelendiren Obama, bu ülkedeki Amerikan askeri varlığının ne kadar süreceği sorusunu yanıtsız bıraktı. Obama, “Afganistan’da işimizin ne kadar süreceği yönünde elimde bir takvim yok. Ancak bildiğim, el Kaide ve Usame bin
Laden’in o ülkede faaliyet göstererek saldırılar planlamasına izin vermeyecek olmam” diye konuştu. Başkan Obama, Pakistan’ın da, Afganistan sınırındaki dağlık bölgesinde bulunan El Kaide barınaklarına izin verilmemesi için gereken koordine çabayı göstermediğini söyledi.

Cevap gecikmedi
Tahran’ın Obama’ya cevabı gecikmedi. Dün milyonlarca kişinin katıldığı İran İslam Cumhuriyeti’nin 30. kuruluş yıldönümü kutlamalarında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD ile diyalog kurmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Ama bunun eşit koşullarda ve saygı çerçevesinde yapılmasını isteyen Ahmedinecad, şunları kaydetti: “Afganistan ve Irak’tan sonra sıranın İran’a geleceğini söylediler. Tehditkar bir dil kullandılar. Teslim olmamızı istediler. Halkımızın güçlü irenişi sayesinde düşmanların tehditleri boşa çıktı. Artık tehdit gölgesi sonsusuza kadar İran milletinin üzerinden kalktı. Gerçek bir güce dönüştük.”

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İslam Cumhuriyeti’nin 30. kuruluş yıldönümü kutlamalarında halka seslendi.