Türkiyem’in şairini anmak...
Can kardeşim Dilâver Cebeci “Türkiyem” başlıklı şiirinde şöyle diyordu: “Baş koymuşum Türkiyemin yoluna/Düzlüğüne yokuşuna ölürüm/Asırlardır kır atımı suladım/Irmağının akışına ölürüm/Düğünüm, derneğim, halayım, barım/Toprağım, ekmeğim, namusum, arım/Kilimlerde çizgi çizgi efkârım/Heybelerin nakışına ölürüm.”
Dilâver Cebeci ülkemizin yetiştirdiği büyük şairlerden birisi. Bu büyük şair benim için kardeşten de ileriydi. İnsan kardeşini seçemiyor; ama dostunu seçebiliyor. 1963 yılında Kırıkkale Lisesi’nde başlayan can dostluğumuz sonsuzluğa göçtüğü 2008 yılının 29 Mayıs’ına kadar sürdü. Benim şiire olan ilgimde Atilla İlhan yanında, Dilâver Cebeci’nin de payı vardır. Onun şiiri üniversitelerimizde tez konusu olacak değerdedir. Bu konuda size bir anımı aktarmak istiyorum. Can kardeşim yeni yazdığı bir şiirini çoğunlukla önce benimle paylaşırdı. 1979 yılıydı. Enver Paşa’nın Rus ordusuyla çarpışırken Kurban Bayramı sabahı Çeğen Tepesi’nde şehit düşmesini anlatan yeni yazdığı “Çeğen Tepesi” adlı şiirini bana gönderdi. TRT’de çalışıyordum. Enver Paşa’nın kızı Türkân Hanımefendi de TRT Yurtdışı Yayınlarda -yanılmıyorsam Fransızca yayın bölümünde- görevliydi. Dilâver’in gönderdiği babası hakkındaki şiiri ona verdim. Okudu ve hayranlık yüklü bir ses tonuyla “Babam hakkında böylesine mükemmel bir şiire ilk defa rastlıyorum” dedi.
O gerçekten büyük bir şairdi. Türkiye ve Türk milleti onun derdiydi. Sadece şiirde değil; Türk kültürünün her dalında eserler verdi. Tüm şiirleri Ötüken Yayınevi tarafından 2003 yılında “Dilâver Cebeci, Bütün Şiirleri” adıyla yayımlandı. Daha sonra bu kitap ve şiir dışındaki diğer tüm eserleri Bilge Oğuz Yayınevi’nce topluca basıldı. Sağlığı yerindeyken uzun yıllar gazete ve dergilerde günün olaylarını Evliya Çelebi anlatımıyla, “Seyyâh-ı Fakir Evliyâ Çelebi” imzasıyla yayımladı. Bu üslubuyla şairimiz, Türk edebiyatına yepyeni bir tür armağan etti.
Dilâver, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinin Dayısı köyünde doğdu. Gümüşhaneliler onu hiç unutmadı. Sevgili Talat Ülker “Dilâver Cebeci’yi Anma” etkinliklerinin düzenlenmesinde yıllardır öncülük yapıyor. Gümüşhane ve Kelkit’te, Mayıs ayının son günlerinde başlayan bu etkinlik adeta bir kültür şenliği güzelliğinde geçiyor. Aldığım bilgiler bu yıl da etkinliğin görkemli geçtiğini gösteriyor. Bu değerli şairimizi anma etkinliğine Gümüşhane Belediyesi büyük önem veriyor. Gümüşhane’ye de yakışan budur. Böylesi anlamlı bir duyarlılığı gösteren Gümüşhane Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Canlı’yı gönülden alkışlıyorum. Sayın Valimiz Dr. Mustafa Mayda’ya ilgisinden dolayı saygılarımı iletiyorum. Ayrıca Kelkit’teki etkinliği kucaklayan Kelkit Belediye Başkanımız Muammer Duran’ı kutluyorum.
Değerli okurlarım, büyük şairimiz Dilâver Cebeci’yi anma etkinliklerine Türkiye’mizin pek çok yerinden seçkin kültür insanları katıldı. Söz gelimi Elazığ ilimiz otobüs dolusu aydınını -’kültür etkinliği uzmanı’ Şener Bulut öncülüğünde- Gümüşhane’ye gönderdi. Türk kültürü konusunda dünya çapında ünü olan Elazığ ilimizin bu anlamlı katılımı bizi hiç şaşırtmadı. Bu konuda destek veren Elazığ Belediye Başkanımız Süleyman Selmanoğlu’nu kutluyorum. Yine ilginçtir ki; Gümüşhane etkinliklerinden 15 gün önce, Elazığ’ı Dilâver Cebeci heyecanı sardı. Söz gelimi, Elazığ yerel televizyonu Dilâver Cebeci’nin ailesine, sevgili Hayrettin Nuhoğlu’na ve bendenize bağlanarak Dilâver Cebeci’yi anlatan uzun bir program sundu.
Milletimin böylesine vefalı evlatlarına selam olsun!