Çin''in Sinovac şirketi tarafından geliştirilen ve Türkiye''nin de kullandığı CoronaVac aşısının Brezilya varyantına karşı ne kadar etkili olduğu konusunda bir araştırma yapıldı.
Araştırma Brezilya''daki Sao Paula ve Amerika''daki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütüldü.
“YETERİNCE ETKİSİZ HALE GETİRMİYOR"
NTV''nin haberine göre, araştırmada 6 kişiden alınan plazma örneklerine bakılarak, Sinovac aşısının P1 ismi verilen Brezilya varyantını yeterince etkisiz hale getiremediği belirlendi. Araştırmada "Bu sonuçlar P1 virüsünün CoronaVac aşısının oluşmasını sağladığı antikorlara aşabileceğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.
SİNOVAC''TAN AÇIKLAMA GELMEDİ
Ancak aşının aynı zamanda bağışıklık sisteminde antikor dışında farklı mekanizmalarla hastalığın şiddetinin azaltmaya katkısı olabileceğine işaret edildi. Sinovac henüz bu araştırmayla ilgili açıklama yapmadı. Ancak şirketin CEO''su, gerekli olması halinde şirketin araştırma ve imalat becerilerini yeni mutasyonlara karşı aşı geliştirmek için kullanacağını belirtmişti.
OXFORD''A GÖRE ETKİLİ
P1 varyantına karşı bir araştırma da Oxford Üniversitesi''nde yapıldı.
Araştırmanın ön verileri aşının ilk olarak Brezilya''da tespit edilen varyanta karşı etkili olduğuna işaret etti. Reuters''a konuşan araştırmaya yakın kaynaklar, ön verilerin aşının bu varyanta karşı korumak için değiştirilmesine gerek olmadığını söyledi.
GÜNEY AFRİKA''DA AŞININ KULLANIMI DURDURULMUŞTU
Daha önce yapılan araştırmalarda ise, Oxford aşısının Güney Afrika varyantına karşı çok az etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştı. Güney Afrika sonuçlarının ardından ülkede bu aşının kullanımı durdurulmuştu.