Rusya ve Suriye ordusunun İdlib'e başlattığı operasyonun ardından Türkiye'nin gündemini olası bir göç dalgası meşgul ediyor. Halihazırda 4 milyona yakın Suriyeli'nin bulunduğu ülkede ikinci bir göç dalgası vatandaşları tedirgin ederken hükümet de sınırda önlem almayı planlıyor.
2 milyonu aşkın Suriyelinin İdlib'den kaçarak Türkiye sınırına geleceği olası bir tabloyu değerlendiren uzmanlar ise, insanları sınırın öteki tarafında tutmanın çok zor olacağına dikkat çekiyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Uygulama-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Murat Erdoğan, hükümetin olası göç dalgasını sınırın öteki tarafında tutmak istediğini söylüyor ancak "Tutamayabiliriz. Çünkü insanlar İdlib’e sistemli bir saldırı durumda doğrudan Türkiye'ye yönelecekler. Tutmak çok zor" yorumu yapıyor.
Göç ve uyum çalışmalarıyla sahada yaptığı araştırmalarıyla dikkat çeken, TOBB Üniversitesi’nden Doç. Başak Yavcan ise "Türk kamuoyunda Suriyeliler konusundaki negatif düşünceler gün geçtikçe artıyor. Yeni bir göç dalgası bu düşünceleri daha da tetikleyecek. Suriye karşıtlığının yarattığı toplumsal tansiyonun saatli bomba gibi olduğunu söylesem yanlış olmaz" diye konuşuyor.
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ise Türkiye’nin geleneksel olarak mültecilere "açık kapı politikası" uyguladığını hatırlatarak, "Bu kez kapıların açılmayacağını söylüyor hükümet ama insanlar sınıra yığılacak. Bu duruma karşı da nasıl insani çözüm formülleri üzerinde duruluyor henüz bilmiyoruz ama çok zor koşulların bizi beklediğini anlıyoruz" ifadelerini kullanıyor.