TAZMİNAT BEDELİNİ İŞKENCECİ ÖDESİN

TAZMİNAT BEDELİNİ İŞKENCECİ ÖDESİN

TAZMİNAT BEDELİNİ İŞKENCECİ ÖDESİN

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, tazminata mahkûm kamu görevlisinin cezayı kendisinin ödemesine ilişkin Anayasa hükmünün işletilmesini talep etti.



Tazminatı işkenceyi yapan ödesin
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, devletin kamu görevlilerinin kusurlarından dolayı ödeyeceği tazminatın ilgili personele rücu edilmesi gerektiğini söyledi

Engin Ceber’in gözaltında işkenceyle öldürülmesiyle birlikte başlayan tartışmalar sürüyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun toplantısı öncesinde açıklama yapan komisyon başkanı Zafer Üskül, Anayasa’nın 129. maddesine eklenen hüküm ile kamu görevlilerinin kusurlarından dolayı devletin ödeyeceği tazminatın ilgili personele rücu edilmesinin sözkonusu olduğunu belirtti.
Yakından inceliyoruz
Son dönemde karakollarda ve cezaevlerinde yaşanan olayları çok yakından izlediklerini belirten ve bu konuda komisyonun bazı kararlar alabileceğini söyleyen Üskül, “Bu hükmün işletilmesi gerekiyor” dedi. Bu olaylarla ilgili olarak yasanın, komisyon başkanı olarak kendisine verdiği yetki çerçevesinde üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ifade eden Zafer Üskül, böyle bir uygulamanın işkence ve kötü muamelede caydırıcı etki yaratacağına dikkat çekti. Üskül, “Nerede kamu görevlisi bir hata yapmış ve tazminat ödenmesine neden olmuşsa, orada o kişiye rücü edilmesi doğru olur” dedi. Hükmün uygulanıp uygulanmadığı hususunun incelenmesi gerektiğini söyleyen Üskül, “Anayasanın hükmü amir bir hüküm, hemen uygulanabilir” görüşünü dile getirdi. Üskül, “Adalet Bakanının, Engin Çeber’in ölümüyle ilgili özür dilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Son derece yerinde buldum” yanıtını verdi.

Zafer Üskül: “İşkencenin önlenmesi için Anayasa hükmünün işletilmesi gerekiyor.”

Engin Ceber’e işkence yaptıkları iddia edilen 19 kişi açığa alınmıştı.

Metris görevlileri hakkında suç duyurusu
Bazı siyasi partilerle çeşitli örgütlerin temsilcileri, Engin Ceber’in işkence sonucu öldüğü iddialarıyla ilgili Metris Cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Adalet Sarayı önünde öğle saatlerinde toplanan gruptakiler, “Engin Ceber’i katledenler cezalandırılsın” yazılı pankart açtı. 

Sorumlular sadece 19 kişi mi?

Grup adına açıklama yapan Evrim Yücel, “Türkiye’nin, hapishanelerden gelen işkence haberlerine ve oralardan çıkan tabutlara yabancı olmadığını söyledi. Yücel, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, Ceber’in ölümü nedeniyle ailesinden özür dilediğini, 19 görevlinin açığa alındığını ve soruşturmanın başlatıldığını bildirdiğini anımsatarak şöyle konuştu: “Engin Ceber’in ölümünden sadece hapishanedeki 19 görevli mi sorumludur? Engin’i gözaltına alan polisler, gözaltı emrini veren polis amirleri, emniyet müdürleri, demokratik bir hakkı kullandığı için tutuklayan savcılar, hapishane müdürleri hiç mi sorumlu değildir.” Yücel ile grubun bazı üyeleri, açıklamanın ardından, Metris Cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundular.