Tam bağımsız savunma sanayii

Tam bağımsız savunma sanayii

Tam bağımsız savunma sanayii

Tanktan, insansız uçağa, top ve tüfekten, savaş gemisi ile denizaltıya kadar birçok savunma ürünü tamamen yerli üretimle yapılmaya başlandı .
Türkiye’nin yıllardır tamamen dışa bağımlı olarak kaldığı savunma sanayiinin tamamen yerli üretime geçmesi için sağlam adımlar atılıyor. Yerli yapım tanktan, insansız hava aracına kadar olan birçok savunma ürünü artık Türkiye’de üretilebilecek. Milli savunma sanayii için Aselsan, Roketsan ve TAİ gibi yerli üretici firmalar dev bir işbirliği içine girdi. Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü,  “Gündemimizin ilk maddesinde tamamen milli kaynaklarla üretilecek olan tank üretimi projesi var. Bu proje kapsamında ilk olarak 2 adet prototip olmak üzere toplam 250 tankın yapımı 2.5 milyar dolara gerçekleşecek” dedi. 

İnsansız uçak yapılacak

Türk Hava Kuvvetleri için de birkaç projenin hazırlandığını dile getiren Özlü, şu bilgileri verdi: “İlk projemiz tamamen yerli tasarım ve üretim olacak olan Hürkuş adını verdiğimiz Temel Eğitim Uçağıdır. Bu projenin ana yükleniciliğini TAİ firması üstlendi. İlk etapta 4 adet prototip üretilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek.  Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki sınır bölgelerindeki yasa dışı geçişleri ve hareketleri çok daha rahat takip etme olanağımız olacak.” Öte yandan, Deniz Kuvvetleri için de  tamamen yerli malzemeyle ’Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemileri’ yapılacak.  Bu gemiler, denizaltı savunma harbi, su üstü harbi, hava savunma harbi ve karakol faaliyetleri yapacak. İlk prototip geminin inşası İstanbul’daki Tuzla Tersaneleri’nde başladı. Yakın zamanda suya indirilecek olan bu gemiden 11 adet üretilmesi planlanıyor. 

Yerli üretim ve tasarım olarak yapılacak tanklarda son aşamaya gelindi.Aralık ayı sonunda sözleşmeler imzalanacak, yerli malı tankımız olacak.