Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için gönderdiği para yardımı ile ilgili bir rapor kaleme alan Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen konuştu.
Raporda Türkiye’nin göçmenlere harcanan 1,1 milyar euro tutarındaki paradan faydalananların listesini vermeyi reddettiği iddia edilirken, yardımın doğru bir şekilde kullanılmadığı yolundaki şüpheleri artırdığı uyarısında bulunuluyor.
Avrupa Birliği'nin bütçesini denetlemekle sorumlu Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen "Mülteci krizinin başlangıcından bu yana Türkiye mültecilere büyük ölçüde destek oldu. Ancak yapılan yardımlardan kimlerin faydalandığını bilme hakkımız var. Avrupalı vergi mükellefleri bunu merak ediyor. Türkiye'ye yardım sağlayan Avrupa Birliği kurumlarının bu bilgilere erişebilmesi yasal bir haktır. Avrupa Birliği kurumlarının işleyişi antlaşmalarda da yer alıyor" ifadelerini kullandı. Jakobsen "Veri koruma konusuna büyük önem veriyoruz bu yüzden bütün belgeler koruma altında oluyor ve saklanıyor" dedi.
"AB KOMİSYONU TÜRKİYE İLE GÖRÜŞECEK"
Euronews Türkçe’den Gülsüm Alan’ın haberine göre; Avrupa Birliği bütçesini denetlemekten sorumlu Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen Avrupa Komisyonu'nun bu soruna çözüm üretmesi gerektiğini, atılabilecek tek adımın çalışmaların tamamlanması için sabırla beklemek olduğunu söyledi.
RAPOR AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA TARTIŞILACAK
Avrupa Sayıştayı'nın tartışma yaratan raporu önümüzdeki aylarda Avrupa Parlamentosu'nun gündemine getirilecek.
AB, 2016 yılında Suriyeli göçmenlere yardım edilmesi için Ankara'ya 3 milyar euro ödenmesini kararlaştırmıştı. AB, bu para yardımının uygun bir şekilde kullanılması halinde ek 3 milyar euro daha yardımda bulunmayı taahhüt etmişti.