Sıcak havalarda iyi bir uyku nasıl çekilir?

Sıcak havalarda iyi bir uyku nasıl çekilir?

Sıcak havalarda bir kaç basit önlemle uykusuzluğun önüne geçmek mümkün olabiliyor. İşte o ipuçları

Yaz sıcaklarında klima karşısında uyumaya çalışmak en iyi çözüm gibi görünsede çok tehlikeli. Peki, uykuya rahatça kavuşabilmek için neler yapmalı? Öncelikle gün içinde kendinizi hazırlamaya başlamalısınız.

SICAKLIK YÜKSELİNCE VÜCUT NASIL ETKİLENİR?

Vücutn susuz kalabilir: Ter, idrar ve nefes yoluyla kaybettiğiniz sıvıyı telafi etmek için yeterince su için...

Vücut fazla ısınabilir: bu özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlıkları olanlar için daha büyük bir sorun olabilir. Başlıca belirtileri cildin karıncalanması, baş ağrısı ve mide bulantısıdır.

Sıcak çarpması olabilir: vücut ısısı 40 santigrat ve üzerine çıktığında sıcak çarpması olabilirsiniz. Belirtileri fazla ısınmaya benzer ama ilaveten kişi bilincini yitirebilir, cildi kuruyabilir ve artık terlememeye başlayabilir.

Bitkinlik yapabilir: bu özellikle vücudunuzdan fazla su ve tuz kaybetmeye başladığınızda olur. Halsiz, güçsüz düşebilirsiniz, kaslarınıza kramp girebilir.

GÜNDÜZ UYKUSUNDAN KAÇININ

Sıcak hava bedeninizi yorabilir. Bunun nedeni bedenimizin ısısını belli bir düzeyde tutabilmek için daha fazla enerji sarf etmemizdir.

Geceleri uykularınız düzensizleşmeye başladıysa, gündüz kısa ukulardan kaçının Uykunuz gelse de, onu geceye saklayın.

UYKU DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN

Sıcak hava alışkanlıklarınızı değiştirmeye zorlayabilir. Değiştirmeyin. Bu davranış uyku düzenini bazabilir.

Yatağa her zaman hangi vakit gidiyorsanız o vakitte gitmeyi alışkanlık haline getirin.

SICAK HAVA ODAYA GİRMEMELİ

Yatak odanızın geceleri olabildiğince serin olması için ne gerekiyorsa gündüz önlem alın. Gündüzleri güneş girmemesi için perdeleri ya da panjurları kapalı tutun. Evin güney alan tarafındaki pencereleri kapatın ki sıcak hava içeriye girmesin. Yatmadan önce bütün pencereleri açın.

İNCE ÇARŞAF VE ÖRTÜLER KULLANIN

Yatak örtülerinizi hafif tutun. Gerektiğinde kullanmak üzere pikeler bir kenarda dursun. Pamuklu çarşaflar teri emer ve serin tutar. Odanız ne kadar sıcak olursa olsun, geceleri vücut sıcaklığınız illaki düşer..

ÇORAPLARINIZI SOĞUTUN

Rutubet yüksekse küçük bir vantilatör kullanmak iyi olur. Bu terin daha hızlı buharlaşmasını sağlayarak vücut ısınızın dengelenmesini kolaylaştırır. Vantilatör yoksa sıcak su torbasını, soğuk su torbasına dönüştürerek kullanmak faydalı olacaktır. Çoraplarınızı da soğutup giymek iyi gelecektir. Ayakları soğutmak vücudun ısısını düşürürür.
 

MUTLAKA SU KULLANIN

Dikkat! Gün içinde su için ama uyku saati yaklaşırken çok fazla içmemeye çalışın.

Tuvalete gitmek de uykuyu bölebilir.

İÇTİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

İçtiğiniz şeylere de dikkat etmelisiniz. Bir çok içecek çok miktarda kafein içerir ve bu da merkezi sinir sistemini uyararak uykunuzu kaçırabilir. Çok içki içmekten de kaçının. Bir çok insan sıcakta daha çok içiyor.Alkol uyumanıza yardımcı olabilir ama sabah erken uyanmaya neden olur.


SAKİNLEŞİN
Uyuyamıyorsanız kalkın sakinleşmeye çalışın.
Kitap okumayı, yazmayı hatta çoraplarınızı katlamayı deneyebilirsiniz.

Ama telefonunuzda ya da ekranda oyun oynamamaya çok dikkat edin. Mavi ışık ve zihni uyarıcı faaliyetler uykunuzu daha da kaçıracaktır. Uyku bastırınca hemen yatağa koşun …


BEBEKLERE DİKKAT
Bebekler konuşamaz bu nedenle de sıcaklık artışlarında sessiz kalır. Ortamın 16 ile 20 santigrat derece arasında olması bebeklerin uyuması için ideal bir ısıdır.Bebeğin uyuduğu yere bir termometre koymak ya da alnından, sırtından, göbeğinden ya da ayaklarından vücut ısısını kontrol edin.

UYUYAMAMAYI ÇOK DA BÜYÜTMEYİN
Çoğumuz normal bir hayat ritmi sürdürebilmek için her gece 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyarız. Ama unutmayalım ki bir çok insan bir ya da iki gece iyi uyuyamasa da normal hayatını sürdürebilir. Fazla da sinir stres yapmaya gerek yok

İlgili Haberler