Savcı Öz'ün terfii durduruldu

Savcı Öz'ün terfii durduruldu

Savcı Öz'ün terfii durduruldu

Savcı Zekeriya Öz’e terfi şoku
HSYK, Ümraniye savcısının ’derece yükseltme’ işlemini durdurdu. Öz’ün kıdeminin askıya alınmasında hakkındaki suç duyuruları etkili oldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ümraniye soruşturmasının savcısı Zekeriya Öz’ün, “Derece yükseltme” işlemini durdurdu. Savcı Öz, meslekte 10 yılını doldurduğu için birinci sınıf savcılığa yükselmeye hak kazandı. Ancak Öz’ün terfi işlemi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) askıya alındı. NTV’deki habere göre, terfi dosyasının durdurulma sebeplerinden biri, Aydınlık Dergisi’nin geçtiğimiz günlerde ortaya attığı iddialar. Dergide Öz’ün teyzesinin oğlu olduğu iddia edilen Seyfullah Vatansever’in açıklamalarına yer verilmişti. Haberde, Öz’ün daha önce görev yaptığı Çine’de yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma geçirdiği ve Bitlis’in Mutki ilçesine sürüldüğü iddia edilmişti. Söz konusu haberde, Öz’ün bir cemaate yakın olduğu iddiası yer almıştı. Zekeriya Öz, bu haberden sonra suç duyurusunda bulunmuş, iddiaları dile getiren Seyfullah Vatansever gözaltına alınarak, sorgulanmıştı. Terfi dosyasını inceleyen kurul, Aydınlık Dergisi’nin gündeme getirdiği iddialar araştırılana kadar Öz’ün yükselmesini durdurdu.

İkinci gerekçe suç duyuruları
Terfinin durdurulmasının ikinci gerekçesi ise savcı hakkındaki suç duyuruları. Zekeriya Öz hakkında Ümraniye soruşturması sırasındaki kimi uygulamaları nedeniyle çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu. Adalet Bakanlığı Savcı Öz hakkında soruşturmaya gerek görmemişti. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, terfi dosyasını karara bağlamak için, Adalet Bakanlığı’nın bu kararına yapılan itirazın sonucunu da beklemeye karar verdi. Kurul, Öz’ün terfi dosyasını askıya alma kararını Hakim ve Savcılar Kanunu’nun 32. maddesine dayandırdı. Maddeye göre; “meslekten çıkarma, yer değiştirme veya yükselmeden geri bırakılmayı gerektiren bir eylem nedeniyle kovuşturma altında bulunanlar 1. sınıf olamıyorlar.” Birinci sınıfa terfi etmek, Yargıtay üyeliğine seçilmeye de hak kazanmak anlamına geliyor.