Şaşırtan araştırma

Şaşırtan araştırma

Şaşırtan araştırma

Bilgisayar beynin kopyası
Popüler Bilim dergisinin Şubat ayı sayısında yer alan habere göre, beynin çalışma sistemi ile bilgisayar arasındaki benzerlik şaşırttı. Beynin en önemli işlevlerden biri, insanın çevresinde olanları öğrenmesi ve edindiği bilgileri daha sonra kullanmak üzere depolaması. Geniş bir kavram olan öğrenme; 5 duyu ile algılanan uyarıları beyinde ilişkilendirme, tekrarlama gibi birden çok beyin işlemi sonucu gerçekleşir. Bu işlemler sırasında beyinde farklı sistemler ve yapılar bir arada çalışır. Öğrenilen bilgi ise bellekte saklanır. Yani tıpkı bir bilgisayar gibi... Bilgisayarda da iki türlü bellek vardır;
1-Kısa bellek (Ram), 2-Ana bellek (Hard disk). Bilgiler önce kısa süreli bellekte tutulur ve dosyayı kaydettiğinizde ana bellekte, daha sonra çağrılmak üzere saklanır. Kısa süreli bellek, beyne iletilen bilgilerin sinir hücreleri arasındaki uyarıcı devrelerde bir süre devam eden elektriksel aktivite aracılığıyla gerçekleşir. Uzun süreli bellek ise plastik değişiklikler sonucu oluşur.

Bellek kayıtlarının geri çağrılması

Plastik belleğin temelini koşullu ya da koşulsuz reflekslerden gelen sinyallerle değişebilen protein molekülleri oluşturur. Bellek kayıtlarının geri çağrılmasında doğru ve yerinde olanların seçilmesi önemlidir. Tarama işlemi denilen bu basamakta bir bozukluk varsa “kontrol dışı yanlış sözel yanıtların” oluşumu ortaya çıkar.