Sansürü savunan Toptan Danıştay’ı hedef aldı

Sansürü savunan Toptan Danıştay’ı hedef aldı

Sansürü savunan Toptan Danıştay’ı hedef aldı

Sansürü savunup yargıyı hedef aldı
Meclis Başkanı Toptan, AKP hükümetinin Hakkari’deki hain saldırılarla ilgili yayın yasağını kaldıran Danıştay’ı eleştirerek, “Dikkatli hareket edilmedi” dedi

TBMM Başkanı Köksal Toptan, katıldığı özel bir televizyonda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Danıştay’ın, Hakkari’deki terörist saldırılarla ilgili yayınların durdurulmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurmasının değerlendirmesinin sorulması üzerine Toptan, “Hükümetin, kendine özgü bir takım gerekçelerle RTÜK’e başvurduğunu, RTÜK’ün de bu gerekçeleri haklı görerek yayın yasağı getirdiğini söyledi. Meclis Başkanı Toptan, şöyle konuştu: ” Muhtemeldir ki, devletin güvenliğiyle ilgili tereddütler, kuşkular çıktı ki böyle bir yola sapıldı. Sık gördüğümüz bir uygulama değil. Beklenirdi ki Danıştay, RTÜK’ten veya hükümetten bir savunma istesin. Belki bazı şeylerin yazıya dökülmesi sorun olabilir ama bir yetkili çağrılıp, bu konudaki gerekçeler dinlenebilsin. Danıştay, terörü çok yakından tanıyan bir organımız. Devletin bir kurumu olarak, Danıştayımızın biraz daha dikkatli hareket etmesi gerekirdi diye düşünmekteyim. Danıştayımız, Türk milleti, kamu adına karar veriyor. Eleştirmek amacıyla söylemiyorum ama beklenen bir karar değildi.”

AKP yasakladı
AKP,  3984 Sayılı Yasanın “Yayınların Men Edilmesi” başlıklı 25. maddesine dayanarak Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde yaşanan ve 13 askerimizin şehit edilmesine yol açan PKK saldırılarıyla ilgili yayın yasağı getirmişti. Yasak Devlet Bakanı Cemil Çiçek imzasıyla RTÜK’e bildirilmişti.


Yargıdan döndü
Danıştay 13. Dairesi, RTÜK’e yazılan yayın yasağının yürürlüğünün durdurulması kararını vermişti. Danıştay, sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın yayıncı kuruluşlarını yapılacak yayınlarla ilgili olarak tereddüte düşüreceğini belirterek, yürütmenin durdurulması yönünde karar aldığını ifade etmişti.