Rumlar ada kıyılarının yüzde 60'ını istiyor

Rumlar ada kıyılarının yüzde 60'ını istiyor

Kıbrıs'ta 7-11 Kasım tarihlerinde yapılacak görüşmeler öncesinde Rumların istekleri dudak uçuklattı. Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ata "Rumlar ada kıyılarının yüzde 60'ını istiyor" dedi.

Adanın kıyılarının yüzde 60'ını Rumların istediğini ifade eden Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ata Atun, "Güney Kıbrıs Rum Kesimi Devlet Başkanı Nikos Anastasidis'in açıklamalarına baktığınızda Rumların tavrı net olarak ortaya çıkıyor. Girne'den Maraş'a kadar ada kıyılarının yüzde 60'ına yakınını istiyorlar. Buralar aynı zamanda stratejik yerler.

Ayrıca İsviçre'de kasımda yapılacak toplantıya da katılmak istemiyorlar. İki toplumlu çözümden kaçıyorlar" dedi. Kıbrıs'ta Rumların çözümden kaçan, adaya hakim olma anlayışlarının sürdüğünü belirten Atun şöyle şunları söyledi: "Rum tarafı uzlaşmaz tavrını sürdürüyor. Esas amaçları 5'li konferansı engellemek. Eğer 5'li konferans yapılırsa o zaman Birleşmiş Milletler (BM) kolunu bükebilir. Bunu bildikleri için yine görüşmelerden kaçmak istiyorlar. BM'nin iki toplumlu bir çözümü masaya getirmesinden korkuyorlar. Onların istedikleri ise daha önce 1960 yılında olduğu gibi adanın çoğunluğuna sahip olmak. Batı Trakya'da olduğu gibi Türkleri azınlık olarak tanımlayıp sadece oy hakkı tanımak istiyorlar. Bu nedenle Rumlar çözümden yana değil. Türkiye ve KKTC yetkilileri ise '2017'ye kadar çözüm istiyoruz, ondan sonra başka bir çözüm hazırlayıp uygularız' anlamında açıklamalar yaptı. Buna rağmen Rum tarafı anlaşıldığı kadarıyla masaya oturmak istemiyor. Açıklamalar bu yönde."

Rum tarafının taleplerinin kabul edilemez nitelikte olduğunu kaydeden Atun açıklamalarına şöyle devam etti: "Zaten Rum Devlet Başkanı Anastasiadis'in açıklamalarına baktığınızda sahillerin yüzde 60'a yakınını istiyorlar. Girne ve Maraş da bunların içinde. Stratejik yerler de dahil. Bu nedenle yaklaşımları çok farklı. 'Adada yüzde 60 nüfus bizim olduğu için sahillerin de yüzde 60'ı bizimdir, biz istiyoruz' noktasındalar. Bu nedenle ortaya konan çözüm önerilerine de sıcak yaklaşmıyorlar. Adaya hakim olma anlayışları hâlâ sürüyor."

İlgili Haberler