Radarda görüntüyü önleyen buluş

Radarda görüntüyü önleyen buluş

Radarda görüntüyü önleyen buluş

Müthiş buluş
Ortadoğu Teknik Üniversiteli araştırmacıların geliştirdiği  yeni malzemeler, gemi, uçak, helikopter, denizaltı gibi askeri araçların radarda görünürlüğünü binde 1’e kadar düşürüyor

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yapılan araştırmalarda, başta uçaklar olmak üzere aracların görünmezliğini yüzde 1’e kadar düşüren yeni malzeme üretildi. ODTÜ’lü araştırmacılar, yerli kaynaklarla, radarda görünmezlik teknolojisinde kullanılabilecek yeni radar soğurucu kaplamalar geliştirmekte başarılı olduklarını açıkladılar. Yeni malzemeler, gemi, uçak, helikopter, denizaltı gibi askeri araçların radarda görünürlüğünü binde 1’e kadar düşürüyor.

Mucize madde

Hiçbir koşul altında alev almayan, suya, tuza, yosuna, sürtünmeye ve darbeye dayanıklı malzemeler en fazla 2 milimetre kalınlıkta oldukları için, uygulandıkları platformlara fazla bir yük de getirmiyor. Malzemelerin üretimi için gerekli olan tüm girdiler, ülke içinden sağlanabildiğinden yurt dışına bağımlılık gerektirmiyor. ODTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr.Levent Toppare, bu sistem ve cihazların yaydıkları elektromanyetik dalgaların diğer elektronik cihazların normal çalışma koşullarını bozduğunu belirtti.  Toppare, geliştirdikleri kaplama malzemelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Geliştirdiğimiz malzemeler en fazla 2 milimetre kalınlıkta olup uygulandıkları platformlar üzerine minimum ağırlık katmaktadır. Aynı zamanda bu malzemeler  sadece ısıya değil, çıplak aleve de dayanaklı olup hiçbir koşul altında alev almamaktadır.

Radarlar göremiyor

Bu kaplamaların en önemli özelliği ise, geniş bant aralığında (2-18 GHz) yüksek soğurma sağlayıp uygulandığı cismin radar kesit alanını binde 1’e kadar düşürmesidir. Bu 100 metrekarelik bir cismin 0.1 metrekare olarak algılanması demek olup radar tarafından fark edilmesini neredeyse imkansız
kılmaktadır.”

Prof. Dr.Levent Toppare  ile araştırma görevlileri, Simge Tarkuç ve Funda Özyurt 2 yıl süren çalışmalarının sonucunda büyük başarıyı elde ettiler.