Pamuk fiyatı düştü üretici perişan oldu  

Pamuk fiyatı düştü üretici perişan oldu  

Çukurova bölgesinde pamuk ekim alanları daraldı. Bugün; çiftçi pamuk ekti, ama, sonuçtan memnun değil. Fiyat açıklandığında 4 lira 600 kuruştu. Şimdi ise 3 liranın altına indi. 

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

Pamuk üreticisi, umduğunu bulamadı. Adana, Çukurova'da pamuk üreticilerinin sorunlarının bitmek tükenmek bilmediğini ifade eden İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, pamuk fiyatının 3 liranın altına düşmesi ile üreticinin perişan olduğunu belirtti. İsmail Koncuk, 4 liranın altında pamuğunu satan çiftçinin zarar ettiğini, bunun da, zaten risk alarak pamuk eken üreticiyi daha da zora sürüklediğini söyledi. 

Üreticinin risk alarak pamuk ekmek zorunda kaldığını, ancak, buna rağmen beklediğini alamadığını dile getiren İsmail Koncuk, şunları kaydetti;   

"Geçmiş yıllarda pamuk ekiminden istenilen verimin alınamadığı biliniyor. Daha doğrusu, çiftçi pamuk ekti, ama, istediği fiyattan satamadı. Bu yüzden; Çukurova bölgesinde pamuk ekim alanları daraldı. Bugün; çiftçi pamuk ekti, ama, sonuçtan memnun değil. Çiftçinin gideri belli. Bu sebeple fiyatı açıklarken daha dikkatli olmanız gerekir. Fiyat açıklandığında 4 lira 600 kuruştu. Şimdi ise 3 liranın altına düştü. Çiftçi zaten, birçok zorlukla pamuk ekerken, bir de zarar mı etsin? Üreticinin durumu iyi değil. Çözüm bulunması gereken konulardan biri bu." 

Çukurova bölgesinde giderek tarımın gerilemesinin vatandaşı olumsuz etkilediğine de değinen Adana Milletvekili İsmail Koncuk, sözlerini şöyle tamamladı; 

"Narenciyede de durum bekleneni tam karşılayamıyor. Narenciye üreticisinin de yine problemleri var. Ayrıca yer fıstığı. Yer fıstığı üreticisinin sıkıntıları ayrı. Yer fıstığı konusunda Çukurova üreticisi Türkiye'nin ihtiyacını karşılamada önemli. Yer fıstığı sadece çerezlik olarak satılabildiği için tüketicinin elinde depolarda kalıyor. Yer fıstığının yağlık tohumlar listesine alınması üretici açısından çok önemli. Önemli olmasının nedeni ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin desteği. Eğer bu yapılırsa o zaman sorun bir nebze olsun çözülecek. Bunun yapılması çok önem taşıyor." 

'ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI BEKLEMEKTEYİZ'

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, çiftçinin düşük pamuk fiyatı yüzünden kara tablo yaşadığını, 365 gün sıcak soğuk demeden tarlalarda çalışıp pamuk ürettiğini belirterek, şunları söyledi, ''Bu yıl pamuktaki üretim, verim daha iyi, ama, fiyatlar son zamanlarda çok kötüye gitti. Bu alın terinin karşılığını beklemekteyiz. Ama son zamanlarda, bazı kirli eller pamuk üzerinde oyunlar oynayarak fiyatları çok geriye çektiler. Pamuk, sanayi ürünü olduğu için Dünya'daki fiyatları ne ise Türkiye'de aynı olması gerekiyor. Bugün Dünya'da çekilmiş balyalanmış pamuk 12 bin 500 lira iken, Türkiye'de 8 bin 600 liraya düştü. Buna göre tarladaki pamuğun kilosu 5 lira olması gerekirken, 3 liranın altına geriledi. Bu, çiftçiyi çok büyük sıkıntıya soktu" dedi.