Op. Dr. Coşkun Şanverdi, okulda çocukları bekleyen hastalıkları ve korunma yollarını Popüler Bilim’e anlattı.
Yayınladığı bilimsel araştırmalar ve konularla dikkat çeken Popüler Bilim Dergisi, bu ayki sayısında okullarda çocukları bekleyen hastalıkları ele aldı. Op. Dr. Coşkun Şanverdi, hava değişiminin yaşandığı şu günlerde, okulların da açılmasıyla birlikte cocuklarda üst solunum yolu eneksiyonlarında artış olabileceğini belirtti. Şanverdi’ye göre okul, kalabalık işyerleri, toplu taşıma araçları ve alışveriş merkezleri gibi kapalı ve kalabalık ortamların bu tür hastalıkları bulaşması için ortam oluşturduğunu söyledi.
Çocukların yılda ortalama 9-10 kez soğuk algınlığı geçirdiğini kaydeden Şanverdi şöyle devam etti, “Çocukken sık görülen hastalıklardan biri de bademcik ve geniz eti hastalıkları. Kreş ve okul çocukları daha fazla mikroorganizmaya maruz kalmakta ve hastalanmaktadır. Boğaz ağrısı ve ateş en yaygın boğaz enfeksiyonu belirtisidir. Doktora görünmeden kulaktan duyma tedavilere başvurulmamalıdır. Bademciklerin en belirgin hastalık bulgusu sık sık iltihaplanması, ateşlenme, boğaz ağrısıdır. Geniz eti rahatsızlığında ise burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma ve horlama, gelişme geriliği, iştahsızlık, çene ve diş sorunları, kulaklarda sıvı birikimi ve işitme kaybı, sık orta kulak iltihabı, sinüzit atakları görülür. ”
Korunma yolları
Çocukları enfeksiyondan korumak için dengeli ve sağlıklı beslenmelerine, süt, balık gibi A vitamini içeren besinler, C vitamini içeren narenciye gıdaları, E vitamini içeren bakliyat ve bitkisel yağ içerikli gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Hijyene dikkat etmek birçok bakteri ve hastalıktan korunmak için etkili bir yoldur. Ayrıca çocuğun ortam koşullarına uygun giydirilmesi ve düzenli uyku da hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.