Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Öfke bir dağ yüreklerimizde!

Her gün şehit veriyoruz. İçimiz yanıyor. 13 yıldır devletimizi yönetenler PKK’nın palazlanmasına seyirci kaldılar. Öfke gerçekten bir dağ yüreklerimizde! Sevgili okuyucum; tüm bu acılar karşısında, yine de, Türklüğün geleceğini kurma projelerinden söz edeceğiz. Tıpkı, 1921 Temmuz’unda, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde ordumuz geri çekilirken, Gâzi Paşamızın öncelikle Ankara’da Millî Eğitim Kongresi’ni açtığı gibi...

Geçen hafta kısaca söz etmiştim. Gaziantep Üniversitesi’nde Sayın Doç. Dr. Erdal Bay ve ekibi tüm Türk dünyasını kucaklayan büyük projeler üretiyorlar... Şimdi size Sayın Bay’ın gönderdiği, konu ile ilgili kısacık bilgileri üslubuna dokunmadan sunuyorum. Şöyle diyor Sayın Bay:

“Daha önceden de belirttiğim üzere Türk Dünyası Eğitimciler Birliği’ni (TURKDEB) kurduk. Bu birliğin Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazan, Başkurdistan, İran, Kıbrıs, Kosova ve birçok ülkeden katılan üye sayısı 400 geçmiştir. (...) ” Gaziantep Üniversitesi öncülüğünde TİKA desteği ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, İ. Arabayev Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim Derneği, Gaziantep Oğuzeli Belediyesi, TÜRKAV Gaziantep Şubesi ve TURKDEB işbirliği ile 30 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Slovakya ve Avusturya’nın Viyana şehrinde “Türk Dünyası Eğitim, Kültür ve Birliktelik” çalıştayını gerçekleştirdik... Bu çalıştayımıza 10 ülkeden 80 akademisyen, bilge ve Türk Dünyası gönüllüsü katıldı. Katılanlar arasında Türk Tarih Kurumu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Refik Turan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın M. Yavuz Coşkun, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, onlarca dekan, Belediye Başkanı, iş adamları ve dernek yöneticileri de yer almıştır”.

“Çalıştayımız büyük ilgi görmüştür. Üç ülkedeki Büyükelçilerimiz bizlere resepsiyonlar vermişlerdir. Bu resepsiyonlara Kazakistan, Azerbaycan Büyükelçileri de katılmışlardır.

Çalıştayda oluşturulan çalışma grupları; eğitim, kültür, tarih, üniversiteler ve değerler eğitimi alanlarında önderimiz Atatürk’ün 1933 yılında belirttiği ‘Türk Dünyası ile köprülerin nasıl atılabileceğine’, İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” anlayışının nasıl gerçekleştirilebileceğine ilişkin görüşlerini ortaya koymuşlardır.”

“Çalıştayda çok önemli kararlar alınmıştır. Örneğin Gaziantep Üniversitesi tarafından Kosova’da görev yapan Türk Öğretmenlere hizmetiçi eğitim verilecektir. Yine 2016 yılı Mayıs ayı içerisinde “Türk Dünyası Bilim Kurultayı” yapılması kararlaştırılmıştır. Bunun dışında TÜBİTAK’a proje hazırlanması kararlaştırılmıştır. Türkiye olarak kapasitemizi, kardeşlerimizi her anlamda değerlendirmek istiyoruz.

“Bu çalıştay için proje kapsamında “Türk Dünyası Birliği ve Vatandaşlığı” algı araştırmasını sürdürüyoruz. Bu çalışma kapsamında 9 ülkeden 207 katılımcı üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmanın (tarama sonuçlarımıza göre) alanda bir ilk olduğunu düşünüyoruz.”

“Bu çalışmaları yapmamızda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun hocamızın müthiş bir desteği bulunmaktadır. Ayrıca en büyük hayalim Gaspıralı’nın okullarına benzer bir yapıda okullar açmak. Bu okullarda Türk Dünyasındaki üstün zekâlı çocukları belirleyip her alanda “Türk Dünyası Liderleri” yetiştirmek istiyorum. Ekibimle bu konuda proje hazırlayıp yöneticilerimize sunmayı planlıyoruz.”

Evet... Sayın Erdal Bay ve arkadaşlarını gönülden alkışlıyorum.

Ve kitap...

“Derinden Gelen Ses” Prof. Dr. Hüseyin Akyüz’ün akademik endişeyle hazırlanmış bir eseri. Harika bir çalışma. 265 sayfalık eser 98 kaynaktan beslenmiş. Görkemli Türk tarihinin adeta bir özeti. Sayın Akyüz’ü kutluyorum. Esere Togan Yayınları’nın 212 542 02 97 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları