Obama şenliği: 42 ÖLÜ, 67 YARALI

Obama şenliği: 42 ÖLÜ, 67 YARALI

Obama şenliği: 42 ÖLÜ, 67 YARALI

’Siyahi başkan seçtik’ söylemiyle değişim, özgürlük ve demokrasi havası estiren ABD, işgal ettiği Afganistan ve Irak’ta kan akıtmaya devam ediyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 4 Kasım seçimlerini Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama kazanırken, kampanya sürecinde estirilen, “Değişim, özgürlük ve demokrasi” sloganlarının da havada kaldığı bir gerçek. Ülke içinde ve Amerikan müttefiklerinde estirilen “ABD’nin ilk siyahi başkanı” söylemleriyle yeni imparator(!) Obama’nın imajı sempatik gösterilirken, Amerikan korku imparatorluğu da makyajla perdeleniyor.

Vahşeti gizlemek için
Ortadoğu’yu parçaladıktan sonra kana bulayan ABD, büyük bir halkla ilişkiler kampanyasıyla, Türkiye’nin de  içerisinde bulunduğu ülkelerde Amerikan yandaşlarınca aklanmaya çalışılıyor. İşkence ve katliam sicili kabarık ABD’nin vahşeti “Kara örtü”yle kapatılıyor. Dünya genelinde “Obama şenlikleri” düzenlenirken işgal altındaki Irak ve Afganistan’da ise kadın ve çocuklar başta olmak üzere siviller öldürülmeye  devam ediyor.

Çocuklar hedef alındı
Yaklaşık 6 yıldır ABD’nin işgal altında tuttuğu ve vahşeti yaydığı Irak dün patlamalarla sarsıldı. Başkent Bağdat’ta peşpeşe düzenlenen bombalı iki saldırıda 25 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Savunma Bakanlığından bir yetkili, bomba yüklü aracın Şiilerin Ademiye
mahallesindeki pazar yerinde infilak ettiğini, yardım ekipleri geldiği sırada ikinci bir patlama olduğunu bildirdi. Diyala kentinde ise bir kadın intihar komandosunun güvenlik devriyelerinin düzenlediği saldırıda 2’si çocuk 4 kişi öldü 15 kişi de yaralandı.

Unutulacak gibi değil
George Bush’un demokrasi getirmek adına Irak ve Afganistan’ı işgal ettiğini ve hafızalara kazınan vahşete kapı araladığına dikkat çeken uzmanlar, ABD’nin devlet politikasının kişilere göre belirlenmediğine vurgu yapıyor. Ebu Garip ve Guantanamo’da tecrit ettiği yüzlerce tutukluya insanlık dışı muamele yapan ABD, Obama figürüyle elini temizlemeye çalışıyor. Uzmanlar, ’Değişim vaadeden Obama’dan pek fazla umutlu olmamak gerektiği“  kanaatinde birleşiyor.


İşgal gücünü geri çekecek mi?
Yeni başkan Barack Obama’nın 20 Ocak’ta başkanlık görevini resmen devralır almaz, tartışmalı bulduğu bazı konularda, Bush’un geride bıraktığı mirası veto ederek değiştireceği söyleniyor. Kampanyasında Yunan asıllı seçmenlere gönderdiği mektupta, “Kıbrıs sorununun müzakereler yoluyla çözümü, Kuzey Kıbrıs‘taki Türk işgaline son verecektir“ ifadesini kullanan Obama’nın dış politikası da yeni tartışmalara gebe. Irak ve Afganistan’dan ABD askerlerinin çekilmesi konusunda Cumhuriyetçiler ile farklı anlayışta olduğu iddia edilen Obama’nın işgal sürecinde atacağı adım da merakla bekleniyor.


İsrail’e dur demek gerek
Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkesine resmi ziyarette bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile dün biraraya geldi. Ortak basın toplantısında  “Ortadoğu’daki mevcut durum Avusturya dahil Avrupa için özel ilgi ve önem teşkil etmektedir” yorumunu yapan Fischer, “Şu aşamada mantıklı olan, her iki devletin de barış içerisinde var olabileceği çözüm çabalarını sürdürmektir” dedi. Abdullah ise, iki ülke arasında barış görüşmelerinin önemine dikkat çekerek, İsrail’e, “Filistin’de işgal ettiği alanlarda tek yanlı eylemlerini durdurmasını, Filistin halkının çektiği sıkıntıların sona ermesi için somut ve etkili adımlar atması” çağrısında bulundu. Bölgedeki şiddete dikkat çeken Abdullah, iki devletli çözümün şart olduğunu belirtti.


Irak kentleri kan gölü
Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden sivillere insansız uçaklarla bomba yağdıran Amerikan işgal gücü, Irak’ta 6.5 milyon çocuğu öksüz ve yetim bıraktı, 150 bin kadına tecavüz etti. Afganistan topraklarını kevgire çeviren Amerikan bombardımanlarında ise düğün konvoyları ve sınır köylerindeki evler hedef alınmıştı. Afganistan’da katledilen sivil sayısı ise yaklaşık 200 bin.


İşçilerin suçu neydi!
Amerika’nın 2001’de işgal ettiği Afganistan’da da kan ve gözyaşı eksik olmuyor. ABD himayesindeki işgal koalisyonunun dünkü saldırısında 14 Afgan sivil katledildi. Host eyaleti valisi Ersele Cemal, Amerikan askerlerinin öldürdüğü kişilerin yol inşaatında çalışan güvenlik
görevlileri olduğunu söylerken, bu kişilerin silahsız ve savunmasız olduğunu, saldırıda 4 kişinin de ağır şekilde yaralandığını belirtti. Vali Cemal, ”Onlar öldü, olup biteni anlatamazlar. Peki onların suçları neydi. 250 dolar maaş için çalışan güvenlik görevlileriydi“ diye tepki gösterdi.

Tokyo’dan Washington’a denizaltı protestosu
Japonya hükümeti, gerekli bildirim yapılmadan güneydeki Okinawa adası açıklarına gelen nükleer denizaltısı nedeniyle ABD’yi protesto etti. Japonya Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Yardımcısı Yasuhisa Kawamura, Japonya’nın ABD’den böyle bir olayın tekrarlanmaması talebinde bulunduğunu kaydetti. Kawamura, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği yetkililerinin de konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek, olayın ABD donanmasındaki bir iletişim hatasından kaynaklandığını söylediklerini belirtti.