Ünlü Alman dilbilimci Max Müller, 1861 yılında piyasaya sürdürdüğü ‘The science of language’ kitabıyla Türkçe’nin ne denli kurallı bir dil olduğunu göstermektedir.
"GRAMERİ OKUMAK BİLE GERÇEK BİR ZEVK"
Türkçe dili için kitabının bir kısmında Müller, “…Türkçe’yi söyleyip yazmak için en ufak bir istek beslenmemiş olsa dahi, bir Türkçe grameri okumak bile gerçek bir zevktir.” ifadelerini kullanmıştır.
İŞTE O BAHSEDİLEN ALINTI:
“Türkçe’yi söyleyip yazmak için en ufak bir istek beslenmemiş olsa dahi, bir Türkçe grameri okumak bile gerçek bir zevktir. Kiplerdeki hünerli tarz, bütün çekimlerde egemen olan kurallara uygunluk, yapımlarda baştan başa görülen saydamlık, dilde parıldayan insan zekasının harikalı kudretini duyanlar hayrete düşmekten geri kalmaz. Bu öyle bir gramerdir ki, bir billur içinde bal peteklerinin oluşunu nasıl seyredebilirsek, onda da düşüncenin iç oluşlarını öyle seyredebiliriz. Türk dilinin gramer kuralları o kadar düzenli, o kadar kusursuzdur ki, bu dili bilginlerinden oluşmuş bir kurul, bir akademi tarafından bilinçle yapılmış bir dil sanmak olasıdır.”
"TÜRKÇE BAŞLI BAŞINA MANTIK VE FELSEFE DİLİDİR"
Türk Araştırmaları Ensitüsü Başkanı Prof. Dr. David CUTHELL ise Türkçe hakkında şunları söylüyor:
"Birçok yabancı dil bilirim. Bu diller arasında Türkçe öyle farklı bir dildir ki, yüz yüksek matematik profesörü bir araya gelerek Türkçeyi yaratmışlar sanki.. Bir kökten bir düzüne sözcük üretiliyor. Ses uyumuna göre anlam değişiyor. Türkçe öyle bir dildir ki, başlı başına bir duygu, düşünce, mantık ve felsefe dilidir."
MAX MÜLLER KİMDİR?
Max Müller olarak bilinen Friedrich Max Müller 6 Aralık 1823 tarihinde Dessau, Anhalt Dükalığı, Alman Konfederasyonunda Dünya’ya gelmiştir. Hayatı boyunca İngiltere''de yaşadı ve okudu. Batı araştırmalarının batılı akademik alanının ve karşılaştırmalı din disiplininin kurucularından biriydi.
Oxford Üniversitesinde Karşılaştırmalı dinler alanındaki ilk profesör Max Müller olmuştur. Müller''in bu alanın ilk önemli eserlerinden biri olan kitabının adı "Introduction to the Science of Religion" (Din Bilimine Giriş)tir.
Yazar 28 Ekim 1900 Oxford, Oxfordshire, İngiltere’de hayatını kaybetmiştir.
Friedrich Max Müller (Almanca, İngilizce, Yunanca, Latince, Farsça, Arapça ve Sanskrit dillerinde uzmandır.)