Mavi Vatan’ın fikir babası Cem Gürdeniz'den ‘Akdeniz’ uyarısı: İtalya ve Fransa harekete geçiyor

Mavi Vatan’ın fikir babası Cem Gürdeniz'den ‘Akdeniz’ uyarısı: İtalya ve Fransa harekete geçiyor

Fransız Total Energies ve İtalyan ENI enerji şirketleri Cronos-1 sahasında doğalgaz keşfettiğini duyurdu. Mavi Vatan'ın fikir babası Cem Gürdeniz bu açıklamanın Türkiye açısından ne gibi tehditler barındırdığını değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile büyük bir doğalgaz krizine giren Avrupa, bu jeopolitik ve stratejik daralmadan kurtulmak için gözünü Akdeniz’deki kaynaklara her zamankinden daha fazla dikmiş durumda.

Fransız Total Energies ve İtalyan ENI enerji şirketleri bugün yaptıkları açıklama ile Kıbrıs adasının güneybatısında yer alan 6’ncı keşif bloğunda bulunan Cronos-1 sahasında önemli miktarda doğalgaz keşfettiğini duyurdu.

Total Energies’in keşif bölümündeki kıdemli başkan yardımcısı Kevin McLachlan, “Cronos-1 sahasındaki bu başarılı keşif, düşük teknik maliyet ve düşük karbon salımıyla kaynak keşfi yapmaya odaklanan ve Avrupa’ya ek doğalgaz arzı sağlanması gibi enerji güvenliğine katkıda bulunacak keşif stratejimizin etkisinin bir diğer örneğidir” dedi.

Mavi Vatan’ın izdüşümünde yer alan ve bu sebeple ihtilaflı olan sahadaki bu girişimin Türkiye açısından ne ifade ettiğini ve nasıl karşılık verilmesi gerektiğini Mavi Vatan’ın fikir babası Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Toplumsal’dan Umut Kurnaz''a durumu değerlenirdi.

"6 numaralı sahanın da tıpkı 1-4-5 ve 7 numaralı sahalarda olduğu gibi 2020 Mart ayında Birleşmiş Milletlere deklare ettiğimiz kıta sahanlığı ile 2007 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak ilan ettiği sahalarla çakışan sahalardan birisi" olduğunu belirten Gürdeniz, 2021 yılında düşülen hataya tekrar düşünülmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

BİZE AİT REZERVLERİ KULLANMADIĞINI NEREDEN BİLECEĞİZ

Türkiye’ye ait olan tarafta kalan kaynaklarında bu girişim neticesinde gasp edilebileceğine dikkat çeken Gürdeniz şu değerlendirmede bulundu:

"Aynı sorun 5 numaralı sahada 2021 yılında yaşandı. O zaman Exxonmobil-Katar ortaklığına karşı Dışişleri Bakanlığı’mız her ne kadar ‘Hattımızın güneyinde kaldıkları sürece sorun yoktur’ açıklaması yaptıysa da aynı durum burada da söz konusudur. Denizin dibindeki tabakanın altında bize ait olan kısımda kalan rezervlerinin kullanıp kullanılmadığını kim tespit edecek, nasıl bileceğiz. O nedenle burası ihtilaflıdır. Türkiye’nin geçmişte 5 numaralı sahada yapmasını gerekenin aynısı burada da geçerlidir. 5 ve 6 numaralı sahada Türkiye’nin de sondaj yapması gerekir."

TÜRKİYE DERHAL BÖLGEDE SONDAJ ÇALIŞMALARINA BAŞLAMALI

Total yaptığı açıklama sonrası Türkiye’nin izlemesi gereken rotayı Amiral Gürdeniz net bir şekilde şöyle açıkladı:

"Kendi sahamızda kalacak şekilde Dışişleri Bakanlığı tarafından TPAO’ya ruhsat verilmeli ve son alınan Abdülhamid Han sondaj gemisi Antalya açıklarına değil de 6 numaraya sondaj çalışmalarına başlamak üzere derhal gönderilmelidir."

İlgili Haberler