"Mavi Vatan"daki filonun "en güçlüsü" Abdülhamid Han gemisi dün ilk sondaj için demir aldı. Abdülhamid Han, Gazipaşa''nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlandı. Erdoğan, "Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz''deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır." dedi.
Abdülhamid Han, Karadeniz ve Doğu Akdeniz''de hidrokarbon arama çalışmalarına katıldı.
Türkiye''nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, düzenlenen törenin ardından Antalya''nın Gazipaşa ilçesinin 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna doğru ilk görev yerine uğurlandı. Yörükler-1 kuyusunun bulunduğu bölgenin Yunanistan ve Rum yönetiminin hak iddia ettiği Doğu Akdeniz''deki bölgelerden uzak, Türkiye kıyılarına çok yakın olması dikkat çekti.
Öte yandan Türkiye''nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han''ın Doğu Akdeniz''de göreve başlaması, Atina ve Rum yönetiminde büyük paniğe neden oldu. Yunan meydası geminin hareketlerini anbean takip ederken, Türkiye''ye karşı tehditlerde bulunuldu. Ayrıca Atina''nın teyakkuza geçtiğini yazan Yunan basını Abdülhamid Han''ın rotasını da sayfalarına taşıdı.
Abdülhamid Han sondaj gemisinin nerede görev yapacağı gerginlik çıkıp çıkmayacağını merak edenler tarafından dikkatle takip ediliyordu. Erdoğan, törende sondaj gemisinin Antalya''nın Gazipaşa ilçesinin 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusunda görev yapacağını açıklaması, AKP hükümetinin Akdeniz''de yeni bir gerginlik istemediği şeklinde yorumlara neden oldu. Zira Yörükler-1 kuyusunun bulunduğu bölge Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi''nin (GKRY) sözde Akdeniz haritalarında Türkiye''nin münhasır ekonomik bölgesi (MEB) olarak gösterilen alanda bulunuyor. Bu bağlamda Akdeniz''de bu bölgede Türkiye''nin sondaj faaliyeti yürütmesine zaten hiçbir ülkenin tepki göstermesi mümkün görünmüyor. Günlerdir hükümete yakın çevrelerden Abdülhamid Han sondaj gemisinin sanki Avrupa Birliği ve Rumların tepkilerine rağmen Türkiye''nin ilan ettiği ''mavi vatan'' olarak ifade edilen MEB alanında faaliyet yapacakmış gibi bir hava estirilmişti.
Ancak dünkü törende yapılan açıklamalar ve Abdülhamid Han sondaj gemisinin Gazipaşa açıklarında görevlendirilmesi ''dağ fare doğurdu'' şeklinde yorumlara neden oldu.
BİR YILDAN UZUN SÜREDİR SONDAJ FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLMÜYOR
Doğu Akdeniz''de en son 2019-2020 yıllarında Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Avrupa Birliği''ni (AB) de içine alan gerilime yol açmıştı.
Kıbrıs açıklarında 2000''lerin başlarında tespit edilen hidrokarbon kaynakları Doğu Akdeniz''in önemini gerek kıyıdaş ülkeler gerekse kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen diğer ülkeler için artırırken Türkiye de bölgedeki sismik ve sondaj çalışmalarını yoğunlaştırma kararı almıştı.
Türkiye''nin şu anda sismik araştırmalar yapan Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis gemileri ile Fatih, Yavuz, Kanuni isimli gemilere en son Abdülhamid Han''ın da eklenmesiyle dört adet sondaj gemisi bulunuyor. Şimdiye kadar Doğu Akdeniz''de Fatih sondaj gemisi üç, Yavuz sondaj gemisi ise dört derin su sondajı yaptı. Doğu Akdeniz''de AB ile yaşanan sorunların ardından Türkiye''nin sismik ve sondaj gemilerinin Akdeniz''deki faaliyetleri AKP iktidarı tarafından durdurularak Karadeniz''e gönderildi.
Türkiye, bir yıldan uzun süredir Doğu Akdeniz''de hiçbir sismik arama ve sondaj faaliyeti yürütmüyor.
Türkiye sondaj gemilerini 2017''den bu yana Akdeniz''e göndermeye devam ediyor.
Türkiye''nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han, Fatih, Kanuni ve Yavuz''un ardından hidrokarbon arayan filonun 4. üyesi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sondaj gemisi için "Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz''deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır." dedi.
Mersin’deki Taşucu Limanı''nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini ilk görev yerine uğurlama törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada geminin Türkiye kıyılarından 55 kilometre açıkta faaliyet göstereceğini söyledi.
Bu alan, Güney Kıbrıs hükümetinin hak iddia ettiği alanın dışında kalıyor.
MALZEME DEPOSU OLARAK KULLANILDI
Daha önce Karadeniz ve Akdeniz''de 5 bin 648 metreye kadar inilen sondaj çalışmalarında olumlu sonuca rastlanılmaması üzerine arama çalışmaları sonlandırılmıştı.
Ayrıca Karadeniz ve Akdeniz''de yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmasının sona ermesi üzerine malzeme deposu olarak kullanıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kastamonu-1 kuyusunun ardından Sürmene-1 kuyusunda da petrol veya doğalgaz bulgusuna ulaşamayınca Karadeniz''deki sondaj çalışmalarını sonlandırdı.
Karadeniz''deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılan ABD''nin Exxon Mobil şirketine ait dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri olan ''''Deepwater Champion (Derin Deniz Şampiyonu) "Türk karasularından ayrılmak üzere İnebolu''ya geldi. Gümrük işlemlerinin yapılması için iki gün önce İnebolu açıklarında demirleyen sondaj gemisi bugün sabah İnebolu Limanı deniz sahasına girdi. Sahile 1 mil yaklaşan geminin gümrük işlemlerinin Sinop Gümrük Başmüdürlüğü''nden gelen 4 kişilik mobil gümrük ve muhafaza ekipleri tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.
Exxon Mobil''in Güney Kore''deki tersanelerde yaptırdığı dev sondaj gemisinin, İnebolu Limanı''ndaki gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeni petrol arama faaliyetleri için Romanya''ya hareket edeceği öğrenildi.
Karadeniz''deki sondaj çalışmalarının ikmal kapısı olarak kullanılan İnebolu Limanı''ndaki iskelede bulunan sondaj boruları römorkorlerle gemiye taşındı.
PETROL ÇIKMADI
Mart ayında Türkiye''ye gelen "Deepwater Champion" Nisan ayında İnebolu''nun 120 mil açığında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı. Su derinliği 3 bin 48 metre olan denizlerde toplam 12 bin 190 metreye kadar sondaj yapabilen gemi, İnebolu açıklarındaki Kastamonu-1 kuyusundan petrol ve doğalgaz çıkmaması üzerine TPAO tarafından Ekim ayında Sürmene-1 kuyusuna yönlendirilmişti.
Sürmene-1 kuyusunda 5 bin 648 metreye kadar inilen sondaj çalışmalarında olumlu sonuca rastlanılmaması üzerine arama çalışmaları sonlandırıldı.
Öte yandan, TPAO''nun Exxon Mobil ile Karadeniz''de yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmasının sona ermesi üzerine malzeme deposu olarak kullanılan İnebolu Limanı''ndaki iskelelerin tahliyesine de başlandığı kaydedildi.
FATİH VE YAVUZ GEMİLERİ DOĞU AKDENİZ''DEYKEN GERİLİM YAŞANDI
Kasım 2019''da Ankara, Libya''da Birleşmiş Milletler''in tanıdığı Trablus hükümetiyle deniz yetki alanları anlaşması imzaladı.
Bu anlaşmanın kendi kıta sahanlığını ihlâl ettiğini duyuran Yunanistan ve Kıbrıs, Avrupa Birliği''nden destek alarak Ankara''ya tepki gösterdi.