Atatürk’ün önderliğinde, "Ya istiklal ya ölüm" parolası ile kazanılan bağımsızlık savaşının ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşması, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti''nin varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir.
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti''nin tapusudur. Öyle ki Lozan, Anadolu''nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması''nı geçersiz kılmış ve Anadolu''daki Türk Birliği yeniden sağlanmıştır.
Sevr, Anadolu''yu parçalarken, Lozan''da Türk tarafı Mısak-ı Milli''ye uygun bir antlaşmayı kabul ettirmeyi başarmıştı.
Sevr Antlaşması''ndaki sınırları tamamen reddeden Lozan, günümüz Türkiye sınırlarını çizmekle birlikte Musul, Hatay ve Boğazlar meselesi daha sonra görüşülmek üzere ertelendi. Yunanistan''ın adalarda savaştan önceki yerleşimi ise tasdik edildi. İzmir İktisat Kongresi kararlarına uygun olarak, ülkenin ekonomik bağımsızlığını temin edecek şartlar yazıldı ve kapitülasyonlar reddedildi.
I. Dünya Savaşı''nda müttefikimiz olan Almanya, imzaladığı Versay Barışını yırtıp 10 yıl içerisinde yeni bir dünya savaşına girerken Lozan''ın günümüzde halen uygulamada kalması, bu antlaşmanın gerçekçi koşullar içerisinde ve Türkiye''nin menfaatleri yolunda imzalandığının bir göstergesidir.