Kurbanlıkta fiyat rekabeti

Kurbanlıkta fiyat rekabeti

Kurbanlıkta fiyat rekabeti

Kurbanlık kapışması
Pazarlar ile büyük marketler arasında kurban satışı rekabeti yaşanıyor. Fiyatlar üreticide en az 200 YTL’den başlarken hiper marketlerde 335 YTL

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık satışlarında da hareketlilik başladı. Satışlarda kurban pazarlarıyla marketler arasında da rekabet yaşanıyor. Kurban pazarlarında küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 200- 550 YTL arasında değişirken ünlü marketlerde aynı hayvanlar için istenen fiyatlar 335 YTL’den başlıyor.

Evlere servis var

Çoğu market isteyene kurbanlıkları kesilmiş paketlenmiş halde sunuyor. Marketlere sipariş internet ve telefonla verilebiliyor. Marketlerden kurbanlık alanlar kredi kartı kullanarak taksitle de alım yapabiliyor. Başta büyük şehirler olmak üzere kurulan kurbanlık pazarlarında satış yapan üreticiler, kurban almak isteyen orta ve ileri yaştaki kişilerin kurban pazarlarını, gençlerin ise hipermarketleri tercih ettiklerini söylediler. Büyük marketlerin sundukları cazip olanakların özellikle  genç nesli etkilediği, İleri yaştakilerin ise kurbanını bizzat elleriyle seçmek ve görmek istediği belirtiliyor. Gençler ise uğraşmamak için marketlere siparış veriyor.

Pazarda durum
Küçükbaş kurbanlıklar 200-500 YTL, büyükbaş hayvanlar ise bin 500-3.500 YTL arasında satılıyor. Kurbanlık hayvan satıcıları, bu yıl fiyatların pazarda zamlanmadığını belirtiyorlar. Pazarda en ucuz  kurbanlıklar ise kilosu 5 YTL’den satılan dişi hayvanlar. Koçların kilo başına fiyatları ise 7-10 YTL arasında değişiyor.

Market fiyatları
MİGROS: Küçükbaş hayvanların kesilerek eve teslim fiyatı 335 YTL’den başlıyor. Kurbanlık alımlarında World ve Axess kartlarına 6 taksit yapılıyor.

METRO:
İlk gün kesiliyor 9 parça yapılıyor 15.00’dan sonra teslim edili-yor. 350 YTL’den başlıyor. Kredi kartlarına 8 taksit uygulanıyor.

CARREFOUR: Kıvırcık, karaman ve dananın kilosu 8.90 YTL. 7 parçaya ayrılıyor  ve eve teslim ediliyor. Axesse 12 taksit, diğer kartlara 6 taksit var.

REAL:
Koyun 335, kıvırcık.389, keçi ise 299YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Kredi kartlarına 8’e kadar taksit yapılıyor.

CANET:
Büyükbaş hayvanın kilosu 7.90 YTL. Karaman, 7.90, kıvırcık ise 8.90 YTL’den satılıyor.

DANET:
Küçükbaş hayvanların fiyatı 350 YTL’den, büyükbaş kurbanlıklar ise 450 YTL’den başlıyor.

ŞALVARLI ET:
Küçükbaş kurbanlıklardan karaman 350; kıvırcık ise 400 YTL’den başlıyan fiyatlarla satılıyor. Büyükbaş hayvanlarda hisse başına 500 YTL alınıyor.

CARREFOUR- EXPRES:
8 parçaya ayrılıp paketleniyor. Özel kutusuyla adrese teslim ediliyor. Kilo fiyatı 8.90’dan başlıyor. Kredi kartlarına    8 taksit var.

Kurbanlık pazarlarında alıcı görerek, pazarlık yaparak ve biraz daha ucuza alım yapabiliyor.
Marketler daha pahalı satış yapmasına karşın paket servis yapıyor ve kredi kartı kullandırıyor.

Kurbanlığın gözlerine dikkat edin
İl Tarım Müdürlükleri açıklama yaparak, ağız, burun, göz akıntısı ile göz kızarıklığı olan ve burnu kuru hayvanların kurbanlık olarak alınmamasını istedi.  Açıklamada şu hususlar yer aldı: “Ağız, burun ve göz akıntısı olan, gözlerde kızarıklık ya da yüksek ateşi bulunan, kulakları sıcak ve burun uçları kuru olan hayvanlar alınmamalıdır. Ayrıca, aşırı zayıflık,  gebelik, yeni doğum yapmışlık, tüylerinde karışıklık, kulağının kopuk veya boynuzunun kırık olmaması gerekmektedir.”