Metin İlhan ve Kırşehir Belediye Başkanı Sebahattin Ekicioğlu, bugün kentteki hayvan pazarını ziyaret etti. Burada besiciler, sorunların İlhan ve Ekicioğlu’na anlattı.
Odatv''de yer alan habere göre bir besici “Talep yok, vatandaş kesemiyor. Alım gücü yok” diye dert yandı. Başka bir besici de bin 300 liraya büyükbaş hayvan almak isteyen vatandaşlar olduğunu anlatarak, “Bugün sabahtan beri bir tane koyun sattım” dedi.
Diğer bir besici de bir tane koyun satabildiğini söyledi. Besici, “Ben çobana mı para vereceğim, elektrik, su faturasına mı yatıracağım, yeme mi para vereceğim. Ben kendi işçiliğimi saymıyorum” diye konuştu.
CHP’li İlhan ise hayvan pazarında kurbanlıkların satılmadığını belirterek, üreticinin yem fiyatları ve girdi maliyetlerinden dert yandığını dile getirdi.
Sancaktepe ve Ataşehir’deki kurban pazarlarında besiciler, hayvanlarının ellerinde kaldığını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Bir üretici ise “Tarım Bakanı geldi geleli ülkede besicilik bitti, hayvancılık bitti. Mal kesemiyoruz, zarar ediyoruz" diye konuştu.
DİĞER KÖTÜ MANZARA DA İSTANBUL’DAN
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Kurban Bayramı öncesi Sancaktepe ve Ataşehir''deki kurban pazarlarını ziyaret etti. Besiciler, mallarını maliyetinin altında fiyatlarla ancak satabildiklerini söylediler. Yem fiyatları, taşıma masrafı ve diğer giderlerini karşılayacak bir parayı bile bulamadıklarını belirten besiciler, şimdi ellerinde kalan malları nasıl geri götüreceklerini düşündüklerini söylediler. Besiciler sorunlarının dile getirilmesini ve çözüm bulunmasını istedi.
"ZARAR EDİYORUZ"
Üreticilerden birisi, “Bizim başbakan (Cumhurbaşkanı) diyor ki ‘Tarım Bakanının gözünü seveyim.'' Tarım Bakanı geldi geleli ülkede besicilik bitti, hayvancılık bitti. Mal kesemiyoruz, zarar ediyoruz. Kim zengin oldu? Besici yapıyor, çiftçi yapıyor, bizim kazançlarımız nereye gidiyor? Kim bundan yararlanıyor" diyerek yakındı. Bunun üzerine Tekin şöyle konuştu:
“Ben de zaten bütün bu dertlerinizi kederlerinizi bildiğim için, ben de hayvancılıkla uğraşan bir ailenin çocuğu olduğum için bunları biliyorum. Bildiğim için hem gündeme taşıyacağım hem bakanlıkla, belediyelerle paylaşacağım. En azından buradaki vatandaşlarımızın, satışını yapamayanların mallarını belirli bir fiyat belirlenerek onun üzerinden alınması için çaba sarf edeceğim.”
"SADECE BU ÇADIRA 62 BİN LİRA VERİYORUZ"
Bir başka üretici de Gürsel Tekin''e, “Yemin çuvalı geçen sene 68 lira bugün 161 lira, nakliye geçen sene 8 lirayken (8 bin) bu sene 12 bin lira. Bu kadar maliyetler yükselmiş. 62 bin lira para verdik bu çadıra, bu para nasıl yansıyacak? Milletin cebine de yansıyor. 62 bin lira bunların kirası, nakliyesi maliyeti. Yani memleketten çıktığımız gibi 62 bin lira biz sadece buraya para veriyoruz” dedi.
CHP Milletvekili Tekin de “Millette para kalmadı ki, milleti soydular, para kalmadı. Ben bakanlıkla ve belediyelerle konuşacağım. Bu önlenemezse seneye bu vatandaşların hiçbiri bu işi yapmayacak. Bırakın borç ödemeyi borcun üstüne borç eklendi" dedi.