Sindirim sisteminde oluşan gaz şikâyeti tek bir nedene bağlı olarak oluşmaz. Gaz oluşumunun birçok nedeni olabiliyor.
Aile Hekimi Dr. Fevzi Özgönül, gaz giderici bitkisel yoğurt tarifini ve hangi bitkilerin gaz oluşumunu engellediğini açıkladı.
GAZ GİDERİCİ YOĞURT TARİFİ
Malzemeler: 1 çay kaşığı rezene tohumu, 1 çay kaşığı dereotu tohumu, 1 çay kaşığı Frenk kimyonu, 1 çay kaşığı anason ve yoğurt
Yapılışı: Kâsenin içine belirtildiği miktarda malzemeleri koyup karıştırın ve yemek sonrasında tüketin. Yoğurt yerine isteyenler su ile de bu karışımı yapabilir.
GAZ VE ŞİŞKİNLİK SORUNU İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
-Yiyecekleri her lokmada en az 10 kez çiğneyin.
-Lokmaların birisini yutmadan ikincisini ağzınıza almayın.
-Sindirimi kolaylaştırmak için soda olarak tabir edilen, bikarbonat içeren ve geğirmeyi sağlayan içecekleri hemen yemeğin üzerine içmeyin. (Gerçek maden suyu bu gruba girmiyor)
-Yemeklerden sonra az da olsa yürüyüş yapın ya da en azından oturduğunuz yerden kalkın.
-Yemeklerde sindirimi kolaylaştıran ve özellikle probiyotik içeren turşu, peynir, ev yoğurdu, sirke gibi fermente ve probiyotik içeren gıdaları tüketin.
-Ara öğünlerden uzaklaşın ve gündüz ağırlıklı düzenli bir beslenme sistemine geçin.
-Muhtemelen size gaz yapan yiyecekleri tanıyorsunuz. Bu yiyeceklerden uzak durun.