Rizeli kadın, ''''Konuştuğumuz zaman hemen tutuklanıyoruz, konuşamayacak mıyız biz derdimizi anlatamayacak mıyız? Diyor ya Emine Erdoğan Hanımefendi; ''Porsiyonları küçültün'' kendisi küçülttü mü? Kendi bir çanta taktığı zaman diğer gün neden takmıyor onu? Bizi düşünmesin, hep kendini düşünsün! Bir yüzükle gelmişti, neden bir yüzükle gitmiyor?'''' diye sordu.
Çay Haber''e konuşan ve zor durumda olduğunu söyleyen kadın “Ben çocuğum kurs okuyor diye aidatını ödeyemeyecek miyim? Ben temizlik için iş istedim. Muhammet Avcı’ya gittim, Kadın Kolları Başkanına gittim, Cumhurbaşkanımıza da mektup yazdım. Bir temizlik işine dahi koymadılar beni. Utanıyorum, çocuğumun cebine maça giderken 10 lira koyamadığım için kendimden utanıyorum. Araba ücretleri çok pahalandı. Benzine mazota bu kadar zam olur mu? Hiç kendinden başkasını düşünmüyor'''' ifadelerini kullandı.
Vatandaş, “Diyor ya Emine Erdoğan Hanımefendi; ''Porsiyonları küçültün'' kendisi küçülttü mü? Kendi bir çanta taktığı zaman diğer gün neden takmıyor onu? Bizi düşünmesin, hep kendini düşünsün! Bir yüzükle gelmişti, neden bir yüzükle gitmiyor? Bir maaşını dışarıda fakirlere yedirsin! Yedirebilir mi? Ne yemeye ne içmeye para veriyor. Ayıptır ayıp!” dedi.
İYİ PARTİ''DEN RİZE''DE ÇAY GÜBRESİ PROTESTOSU
Çay gübresine yapılan zamlar Rize’de İYİ Partililer tarafından protesto edildi. İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık temel gıda ürünlerinden elektrik, doğal gaz, çay gübresine kadar yapılan tüm zamları eleştirerek, "Ekonomimiz iyi yönetilmiyor, her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz" dedi.
ANKA''nın haberine göre; Çay gübresine yapılan zamlar Rize’de İYİ Partililer tarafından protesto edildi. İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık temel gıda ürünlerinden elektrik, doğal gaz, çay gübresine kadar yapılan tüm zamları eleştirerek, "Ekonomimiz iyi yönetilmiyor, her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz" dedi.
İYİ Parti Rize İl örgütü çay gübresine yapılan zamlara karşı Rize 15 Temmuz Meydan’ında basın açıklaması yaptı. İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, "Geçen yıl 2 bin 750 TL olan gübre fiyatları, geçtiğimiz günlerde ilk önce 10 bin TL olarak açıklandı sonra yüzde 30 indirim yapıldı denilerek Tarım Kredi Kooperatifleri’nde sadece Kooperatif üyelerine 7 bin 500 TL’ye, diğer satış yapılan yerlerde ise 8300-8500 TL üzerinden gübre satışı yapılmaya başlandı. Üreticimizi aldatmaktan başka bir şey değildir" dedi.
"ÇAYIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Ayşegül Özyanık şöyle konuştu:
"Seçimden seçime sizi hatırlayanları, Ankara’ya gittiklerinde Rize’yi ve sizi unutanları, sizlere kulak tıkayanları uyandıralım. Bugün belki sadece fahiş gübre fiyatları nedeniyle çayımıza vuramadığımız gübreyi konuşacağız. En azından en temel gelir kaynağımız olan çayımıza hep birlikte sahip çıkmış olacağız. Geçen yıl 2 bin 750 TL olan gübre fiyatları, geçtiğimiz günlerde ilk önce 10 bin TL olarak açıklandı sonra yüzde 30 indirim yapıldı denilerek Tarım Kredi Kooperatifleri’nde sadece Kooperatif üyelerine 7 bin 500 TL’ye, diğer satış yapılan yerlerde ise 8300-8500 TL üzerinden gübre satışı yapılmaya başlandı. Üreticimizi aldatmaktan başka bir şey değildir.
"ÜRETİCİ NE YAPACAĞINI BİLEMEZ DURUMDA"
Vatandaşımızın elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorluk çektiği bu günlerde üreticimiz bu fiyatlara nasıl gübre alıp, üretime devam edecek? Bölge ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturan hemen hemen her hanenin aynı zamanda çay üreticisi olduğu ve bölge insanının birçoğunu ilgilendiren bu durum maalesef daha önce mevcut olan kota, taban fiyatın altında çay alımı konularında olduğu gibi yine görmezden gelinmektedir. Yüzde 300 zam oranının açıklanmasıyla beraber üreticimiz gübre fiyatlarının altında ezilmektedir. Bu zamlardan sonra birçok üreticimiz bu sene gübre almayı düşünmemektedir. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte gübre vurmanın başlayacağı bu zamanlarda üreticimiz mayıs ayında gübre vermeyerek mayıs ayından sonra “yarın ola hayrola, Allah kerim” hesabıyla önünü görememekte ve ne yapacağını bilmez bir durumdadır.
''''OLAN YİNE ÜRETİCİYE OLACAK"
Bir ton gübre vurduğumuz çay bahçemizden yıllık ortalama 7 ton yaş çay hasat edebiliyoruz. Gübre vurulmadığı aynı alanda ortalama yüzde 30 oranında verimde azalma olacaktır ve bu da yaklaşık 5 ton yaş çay hasat edebileceğimiz anlamına gelmektedir. Eğer gübre alırsak da geçen yıl yaş çay taban fiyatı üzerinden gübre attığımız için 2 tonluk yaş çay kaybı geçen seneki yaş çay fiyatına göre 7 bin 740 TL olacaktır. O da ÇAYKUR’umuzun verdiği rakam üzerinden hesaplarsak. Esasen gübreyi vadeli olarak 8 bin 300 TL''ye alan bir üreticinin hiçbir karı olmadığı gibi zarar etmekte, gübre satışı yapanlara çalışmış olacaktır. Gübre vurduğu gün çalıştırdığı işçi maliyeti veya kendi emeği de cabası. Özetle gübre vurduğumuzda yüzde 30 olan verimlilikte azalma zaten gübre parası olarak cebimizden çıkacaktır. Yani olan yine üreticiye olacaktır.
“ÇAY İTHALATININ ÖNÜ AÇILACAK”
Özellikle dünyada tarımın öneminin arttığı bir dönemde ülkemizin kuru çay tüketiminde önemli bir pazar olduğunu düşünürsek bu durum içerde rekoltenin azalmasıyla bizleri kuru çayda dışarıya bağımlı hale getirecek ve çay ithalatının önü açılacaktır. Rize için en önemli hedefimiz Çayımızı ÇAYKUR’umuzu dünya markası haline getirmekse üreticimize böyle mi destek olacağız? Bizim vizyonumuz çayımızı dünya markası haline getirmektir. Peki, Rize’nin 2023 vizyonu çay müstahsillini tek başına çaysız gübresiz bırakmak mıdır? Buradan şehrimizin sıkıntılarını dile getirmeleri için Ankara’ya gönderilen Rize''nin vekillerine seslenmek istiyorum. Sadece çözüm arayışındayız diyerek ''çay kanunu'' için yapamadığınız çalışmalar gibi ‘gübrede de çalışmalarımız devam ediyor’ demekle vatandaşı oyalamayın. Çay Kanunu elzemdir, üreticimiz için acil bir ihtiyaçtır. En kısa sürede çıkartılması gerekmektedir. Ancak 20 yıldır çay kanunu çıkaracağız deyip vatandaşı oyalayanlar, daha vatandaşımızın en zor zamanında gübre sorununa bir çözüm bulmamaktadır. Yani müstahsilimiz en zor zamanda yalnız bırakılmıştır. ''İtibardan tasarruf olmaz'' diyenler üreticimize layık gördüğünüz itibar bu mu olacak!
"GÜBRE FİYATLARI EN AZINDAN 4 BİN TL SEVİYELERİNE ÇEKİLMELİ"
Şimdi yapılması gerekenler şunlardır, gübre fiyatlarının en azından 4 bin TL seviyelerine çekilmesi, en azından bu zarar üreticiye yansıtılmamalıdır. Üreticimizi tatmin etmeyen, yeterli teşvik ve destekleme için plan yapmayan Tarım Bakanlığı’ndan yaş çaya da enflasyon karşısında vatandaşlarımızı ezdirmeyecek bir yaş çay fiyatı açıklamasını bekliyoruz. Ayrıca 6 yıldır değişmeyen 13 kuruş olan destekleme ücretinin de aynı oranlarda artırılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde çay üreticimiz hak ettiğini alabilecek üretime devam edecektir. Aksi bir durumda bölgemizin lokomotifi olan çayımız hak ettiği değeri görmeyecek, çayımız dalında kalacak ve çay bahçelerimiz ağaç olacaktır. Bin bir türlü emekle yağmurda çamurda çalışan müstahsillerimizin alın terine hep birlikte sahip çıkalım. Çünkü tarım politikalarımız ülkemizin milli güvenlik politikasıdır. İktidar sahiplerinin en önemli görevi sizin sorunlarınıza çözüm bulmasıdır. Bulsunlar, hep birlikte alkışlayalım. Bunca çabaya rağmen çözemezlerse, enseyi karartmaya gerek yok. Biz hazırız, biz çözeriz diyoruz."