Yeni yöntemle kanserden kurtuldu
İbn-i Sina Hastanesi’nde ’radyonüklit’ yöntemiyle tedavi olan ilk hasta Kenan Soylu (41), “Tekrar yaşama umudum doğdu, şu an gayet sağlıklıyım” dedi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi, kanser tedavisinde bir başarıya imza attı. Cerrahi ya da kemoterapi gibi yöntemlerle sonuç alınamayacak ve karaciğere yayılmış (metastaz) durumdaki tümörlerin zamanla küçülmesini sağlayan ’radyonüklit’tedavisinin uygulandığı hastane Avrupa’da ’Referans Merkezi’kabul edildi. Karaciğer kanserinde radyonüklit tedavisi, anjiyo eşliğinde yapılıyor. İlk olarak karaciğer atardamarına katater yardımıyla girilerek, tümörlerin büyüklüğü, sayısı ve kanlanması belirleniyor. Ardından, tümörün beslendiği ana damar tespit ediliyor. Tümörün büyüklüğüne bağlı olarak dozu ayarlanan Ytrium (Y-90) radyoaktif maddesi açılan damardan veriliyor. Tümör dokularının bu maddeyi tutmasıyla, kitle zaman içerisinde küçülüyor ve kayboluyor. Bölgesel anestezi altında yapılan operasyon yaklaşık bir saat sürüyor.
Gururluyuz
Operasyonu yapan heyetin başkanı AÜ Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadık Bilgiç, “Ekibimizin başarıları Avrupa’da takdirle karşılandı. Başarımız, tüm Türk hekimlerinin başarısıdır. Ülkemiz adına gururluyuz” dedi