AA’da yer alan bilgilere göre, İstanbul''da yaşayan iki çocuk babası 45 yaşındaki Çiftçi''nin hayatı, evine hırsız girmesiyle adeta kabusa döndü. Mücadele ettiği hırsızla beraber 3''üncü kattaki evinin penceresinden düşen Çiftçi''nin bedeni ve kafatası büyük zarar gördü.
ÖZEL TİTANYTUM PARÇALARIYLA ESKİ HALİNE KAVUŞTU
Aylarca yoğun bakımda kalmasının ve 2 yıl boyunca birçok ameliyat geçirmesinin ardından yaşama tutunmayı başaran Çiftçi''nin kafatası, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Medikal Tasarım ve Üretim Merkezince (METÜM) üretilen özel titanyum kafatası parçalarının nakledilmesiyle eski haline getirildi.
"DOKTORLAR BANA ''MUCİZE ADAM'' DERDİ"
Olayın ardından uzun bir tedavi süreci geçirdiğini ifade eden Çiftçi, yaklaşık 6 ay yoğun bakımda kalmasının ve 2 yıl boyunca birçok ameliyat geçirmesinin ardından hayatta kaldığını söyledi. Çiftçi, yaşama şansının doktorlar tarafından yüzde 10 olarak görüldüğünü aktararak, "Hastaneye gittiğim zaman doktorlar benim için ''Mucize adam geldi.'' derlerdi. O zaman ne olduğunu doğru dürüst algılayamazdım çünkü çok ağrılarım vardı. Sürekli başım dönerdi, gözüm kararırdı. Kaldırımda hep en solda yürürdüm, düşersem arabalardan uzak olayım, arabaların altında kalmayayım diye düşünürdüm." dedi.
"BENİ GÖRENLER GÜLERDİ"
Kafatasındaki kayıp nedeniyle hem sağlık sorunları yaşadığını hem de görünüşünün kendisine rahatsızlık verdiğini anlatan Çiftçi şöyle devam etti:
"Mikrop kapmamak için kafama devamlı şapka takardım ve dışarı çıktığımda beni görenler sürekli gülerdi, ''Şuna bak.'' falan derlerdi. Kafatası parçalarının nakledildiği son ameliyattan sonra bunların hepsi geride kaldı. Şimdi çok iyiyim, kafam eski şekline kavuştu. Önceden insanlar tuhaf tuhaf bakıyorlardı, ''Bu adamın kafası nasıl?'' diye konuşuyorlardı. Allah''a şükürler olsun sağlığıma kavuştum."
"KAFATASININ YÜZDE 83''Ü YOKTU"
SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Tehli de Çiftçi''nin hastanelerine başvurmadan önce kafatasındaki kırıklar ve beynindeki kanamalar nedeniyle çeşitli merkezlerde farklı farklı ameliyatlar geçirdiğine işaret etti.
Çiftçi''nin kafatasının zarar gören kısmının büyüklüğüne dikkati çeken Tehli, "Hastanemize geldiğinde Çiftçi''nin kafatasının yüzey alanının yüzde 64''ünün, hacimsel olarak da yüzde 83''ünün olmadığını gördük. İncelemelerimizin ardından hastamızın ameliyatını planladık." diye konuştu.
3 BOYUTLU YAZICI İLE YAPILIYOR
METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız da merkez bünyesinde 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak medikal implantların tasarlandığını ve üretildiğini anlattı. Bu ürünlerin kişiye özel olarak üretildiği ve büyük kemik kayıplarında kullanıldığını aktaran Ayyıldız, "Medikal implantlar bir göğüs kafesinde de kafatasındaki bir kayıpta da kullanılabilir. Bunlar, vücudun herhangi bir yerinden alım yapılarak kayıpların giderilemediği ya da mevcuttaki protezlerin kullanılamadığı durumlarda kullanılıyor." bilgisini verdi.