İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, uyuşturucu kaçakçılığı, uyuşturucu temini ve mücadelede bağımlılarının tedaviye erişimlerini kolaylaştırmak, tedavi mekanizmalarını güçlendirmek hakkındaki soruları, TBMM gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Sunat, İçişleri Bakanlığının resmi raporlarında PKK terör örgütünün uyuşturucu kaçakçılığından yılda 1,5 milyar dolar gelir elde ettiğini belirterek, “40 yıldır aktif olarak terörle mücadele eden, 2001 yılında terörü neredeyse bitirmiş olan, olağanüstü tecrübeye, bilgi-birikime, dünyanın en kadim ve güçlü kolluk kuvvetlerine sahip olan bir ülkede bir terör örgütünün yılda 1,5 milyar dolar gelir sağlıyor olması izaha muhtaçtır” dedi.
Sunat, bu bilgiler çerçevesinde Soylu’ya şu soruları sordu;
PKK bağlantılı uyuşturucu olaylarında 2002 yılından itibaren toplam kaç kişi tutuklanmıştır, mevcut tutuklu sayısı kaçtır?
2019 yılında ülkemizde Afgan, Suriye ve İran uyruklu kişilerin karıştığı kaç uyuşturucu olayı gerçekleşmiştir?
Kara para ve suç gelirleriyle mücadele anlamında neler yapılmaktadır?
Türkiye’de narkoterörün önlenmesi amacıyla hangi yeni yöntemler izlenmekte ve geliştirilmektedir?
Şenol Sunat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği bir diğer önergede ise, “Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de uyuşturucu temininin giderek kolaylaştığı, kullanımının arttığı ve uyuşturucu kullanma yaşının düştüğü görülmektedir. Daha da vahim olan durum ise aşırı doz madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısındaki artıştır. 2011 yılında 105 kişi madde kullanımından dolayı hayatını kaybederken bu sayı 2016 yılında 920’ye, 2017 yılında ise 941’e yükselmiştir. 2017 yılı ile 2001 yılı ile kıyaslandığında bu artışın %900 civarında olduğu görülmektedir” dedi.
Sunat, Soylu’nun Bakanlık 2020 yılı bütçesini sunduğu TBMM Genel Kurul konuşmasında 2018 yılında madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısını 657 olarak açıkladığını ve bunu bir başarı olarak göstermeye çalıştığını hatırlattı. Soylu’nun yine aynı konuşmada madde kullanımı dolayısıyla hayatını kaybeden kişi sayısındaki artışın sebebini “Avrupa’dan Türkiye’ye akan kimyasal uyuşturucu” olarak belirttiğini de sözlerine ekledi.
Yaş ortalaması 32 olan ve her yıl madde bağımlılığı sebebiyle hayatını kaybeden gençlerimizin ölümlerinin tek sebebinin belirtildiği gibi “Avrupa’dan Türkiye’ye akan kimyasal uyuşturucu” olduğu kabul edilse bile cevaplanması gereken sorular olduğunu belirten Sunat, bilgiler ışığında şu soruları yöneltti:
Son beş yılda Türk gençlerinin ölümünden birincil derecede sorumlu olan ve çökertilen uluslararası uyuşturucu örgütü var mıdır?
2019 yılında Türkiye’ye Avrupa’dan gelen ecstasy, captagon ve metamfetamin gibi yeni nesil uyuşturuculara yönelik maddenin kaynağında yapılan operasyon sayısı kaçtır, kaç adet laboratuvara el konulmuştur?
Türkiye’ye ecstasy getirdiği bilinen ve çökertilen Hollandalı ya da Avrupalı bir örgüt var mıdır?
Yapılan operasyonların, yakalanan madde miktarlarının, ayrılan bütçenin, görevlendirilen ve yeni alınan personelin sayısı her yıl artıyor olmasına rağmen; uyuşturucu temininin giderek kolaylaşmasının, kullanımının artmasının, uyuşturucu kullanma yaşının giderek düşmesinin ve uyuşturucu sebebiyle hayatını kaybeden gençlerimizin sayısının artmasının sebebi nedir?
Şenol Sunat konuyla ilgili olarak, madde bağımlılarının tedaviye erişimlerini kolaylaştırmak, tedavi mekanizmalarını güçlendirmek gibi konularda ise Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye bir önerge daha sundu.
Sunat önergesinde, Resmi verilere göre Türkiye’de 2015, 2016 ve 2017 yıllarında (sadece 3 yılda) toplam 272 bin 721 uyuşturucu olayının gerçekleştiğini ve toplam 392.454 kişinin şüpheli sıfatıyla gözaltına alındığını söyledi.
“2018 ve 2019 yıllarını içeren veriler resmi olarak paylaşılmamış olmasına rağmen son 2 yılda gerçekleşen uyuşturucu olaylarının ve yakalanan şüpheli sayılarının önceki yıllara oranla daha fazla olduğu bilinmektedir” diyen Sunat, kabaca bir hesap yapıldığında son 5 yılda en az 550 bin uyuşturucu olayının gerçekleştiğini ve 850 bin şahsın yakalandığını sözlerine ekledi.
Bugün ülkemizde sadece son 5 yılda en az bir milyon insanın madde kullanımına yöneldiğinin resmiyet kazandığını açıklayan Sunat, resmi makamlar tarafından gözaltına alınmayan (yakalanamayan) ya da yeni başlayacak kişiler de hesaba katıldığında milyonlarca vatandaşın tedaviye ihtiyacı olduğu gerçeğinin de ortaya çıktığını söyledi.
“Buna karşılık 2017 yılı itibariyle tüm Türkiye’de toplam 100 uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi merkezi bulunmakta ve tedavi merkezlerinin toplam yatak kapasitesinin 1.026 olduğu bilinmektedir” diyen Sunat önergesinde, Sağlık Bakanlığının asli görevlerinden birisinin de madde bağımlılarının tedaviye erişimlerini kolaylaştırmak, tedavi mekanizmalarını güçlendirmek ve tedavideki başarı oranlarını artırmak olduğu düşünüldüğünde şu soruların cevaplanması gerektiğini Bakan Koca’ya iletti.
Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde toplam kaç sağlık personeli görev yapmaktadır?
Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde 2019 yılında kaç kişi tedavi edilmiştir?
2019 yılında bir sağlık personeli toplam kaç madde bağımlısına hizmet vermiştir?
Yaşadığı şehirde madde bağımlılığı tedavi merkezi bulunmayan kişilere nasıl hizmet verilmektedir?
Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde toplam kaç laboratuvar vardır?
Laboratuvarların kapasitelerinin, personel sayısının ve kalifikasyonunun arttırılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır?