İzmir'in Torbalı Ovası'nda birçok tarım ürünü yetiştirilirken, bunlardan biri de Arslanlar biberi... Biberin, ilk hasadı başlarken, Arslanlar Mahallesi'nden adını alan biber için sabahın erken saatlerinden itibaren işçiler tarlaya geliyor.
İzmir'in Torbalı Ovası'nda birçok tarım ürünü yetiştirilirken, bunlardan biri de Arslanlar biberi... Biberin, ilk hasadı başlarken, Arslanlar Mahallesi'nden adını alan biber için sabahın erken saatlerinden itibaren işçiler tarlaya geliyor.
İşçiler, Coğrafi işaretli biber için hummalı bir şekilde çalışarak iç piyasaya gönderiyor. Arslanlar biberinin toptan kilogram fiyatı tarlada 35-40 lira arasında seyrediyor. Biberler; pide, lahmacun ve kebap ile birlikte tüketiliyor.
İlk hasada katılan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Arslanlar biberinin 130 yıl önce Selanik'ten getirilen bir tohumla ekiminin yapıldığını ifade ederken, hasadın eylül ayına kadar süreceğini söyledi.
Söz konusu biberin sadece Arslanlar Mahallesi'nde yetiştiğini aktaran Abdulvahap Olgun, "Arslanlar biberi, İzmir'in 35. coğrafi işareti tescilli ürünü. Torbalı Ticaret Odası olarak Arslanlar biberine coğrafi işaretini aldık. Her senede buradaki çiftçilerimizle beraber, üreticilerimizle beraber, bu hasat dönemini birlikte geçiriyoruz. Yaklaşık 130 yıl önce Rumeli'den, Selanik'ten getirilen bir tohum bu; yani buralardan başka bir yerde yetişmiyor. Çok geniş bir alanda üretimi yapılmıyor. Yaygınlaştırılması için biz çalışmalar üretiyoruz. Buradaki Arslanlar köyümüzden ismini almış bir biber. Asıl ismi Yörük biberi" dedi.
Arslanlar biberinin çok acı olduğunu ifade eden Abdulvahap Olgun, Şanlıurfa isotuna meydan okuduklarına değindi.
"Arslanlar biberi, Urfa isotunu tahtından edecek" diyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Türkiye'de acı biber deyince akla Urfa isotu geliyor; fakat biz bu konuda çok iddialıyız. Burada Urfa isotu da hasat ediliyor aynı zamanda. Arslanlar biberi, Urfa isotundan daha acı. Şöyle bir özelliği var; ağızda bir acılık bırakıyor; fakat vücudun diğer organlarını etkilemeyen bir acılığı var. Bu yönden dolayı da oldukça tercih ediliyor. Acısı daha nitelikli, daha fazla. Bu konuda da biz Urfalı kardeşlerimize meydan okuyoruz. Buyursunlar gelsinler. Urfa'nın isotu mu acı? Arslanlar'ın biberi mi acı? Burada biz bunu test etmeye hazırız" açıklamasında bulundu.
İtalyanların biberin sosunu üretmek için kendileriyle temasa geçtiğini belirten Olgun, "Ticaret odamız olarak, biz son 2 yıldır bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Asıl hedeflerimizden bir tanesi, burada bir fabrika kurmak; yani kuracağımız fabrikayla biberden elde edilecek acı sosu biz yurt dışına ihraç etmeyi planlıyoruz. İtalyanların özel bir ilgisi var Arslanlar biberine. İtalyanların, Arslanlar biberinin sosunu üretecek bir sanayi kuruluşunun kurulması için bizimle bu konuda bir irtibatları var. Biz de bu konuda gerekli altyapının yapılması için çalışmalar yapıyoruz ve destekliyoruz. İtalyanlar özellikle bunu pizzada kullanmak istiyorlar; yani buradaki bu sosu, kendi pizzalarına bir acılık vermesi için kullanmak istiyorlar" ifadelerine yer verdi.
Urfa isotunu ve Arslanlar biberinin acılığını karşılaştırmak isteyen Abdulvahap Olgun, zor anlarda yaşadı. Arslanlar biberinin daha fazla acı olduğunu söyleyen Olgun, "Felaket. Test ettim, Arslanlar biberinin dayanılmaz bir acılığı var. Yüzde 100 fark var acılık noktasında" diye konuştu.
Biberlerin üretimini yapan Fuat Sunar da, Arslanlar biberinin daha çok tercih edildiğini söylerken, toptan fiyatının 35-40 TL'den satıldığını belirtti.