Filistin'deki katliam sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin liderleri İsrail'e karşı atılacak adımlar için bugün İstanbul'da bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oturum başkanı olarak yaptığı konuşmada, bu kadar kısa sürede Türkiye’nin davetini kabul edip İstanbul’a gelen katılımcılara teşekkür etti. Çavuşoğlu, 13 Aralık 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Olağanüstü İslam Zirvesi'nde bir araya geldiklerini hatırlattı.
Tüm dünyaya güçlü bir mesaj vererek, Kudüs'ün Filistin Devleti'nin daimi başkenti olduğunu tek bir ağızdan ilan ettiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "ABD’nin kararının yok hükmünde olduğunu kayda geçirmiştik. Ne var ki Trump yönetimi Kudüs konusunda umarsız, öngörüsüz, hak ve hukuk tanımaz tutumunu ısrarlı bir şekilde sürdürdü." dedi.
Çavuşoğlu, bu hafta başında Kudüs ve Filistin'de yaşanan utanç verici hadiselerin bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek, ramazan ayına Filistin'den gelen acı haberlerle girdiklerine işaret etti.
Gazze'de yaşananların herkesi yasa boğduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Vicdan sahibi hiç kimse bu utanç tablosuna sessiz kalamaz." diye konuştu.
Toplantıya katılanların buradaki varlığıyla Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını ve onların asla yalnız olmadıklarını hissettirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Sadece İslam dünyasının değil, tüm insanlığın vicdanını kanatan bir yaraya merhem olmaya çalıştınız." diye konuştu.
Çavuşoğlu, yapılan istişareler sonucu divanın, dönem başkanı Türkiye ve daimi üye Filistin'in yanı sıra Afganistan ve Gine'den oluşturulmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Filistin halkıyla dayanışma sergilemek ve maruz bırakıldıkları vahşi katliamı lanetlemek için liderlerin bu akşam İİT Olağanüstü Zirvesi'nde bir araya geleceklerini anlatan Çavuşoğlu, zirve öncesinde, İİT Dışişleri Bakanları olarak zirvenin hazırlığını yapmak ve kabul edilecek nihai bildiriyi ele almak üzere toplandıklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, İstanbul'da düzenlenen Olağanüstü İslam Zirvesi'nin ardından Türkiye ve Yemen tarafından sunulan kararın, BM Genel Kurulu'nda 128 ülkenin ezici çoğunluğuyla kabul edildiğini hatırlatarak, uluslararası toplumun, böylelikle ABD’nin hukuk dışı kararına güçlü tepkisini gösterdiğine işaret etti.