İnsanlığın kara lekesini anlatan film. Srebrenitsa Soykırımı'nda masum insanlar nasıl katledildi

İnsanlığın kara lekesini anlatan film. Srebrenitsa Soykırımı'nda masum insanlar nasıl katledildi

Dünyanın büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nın üzerinden 28 yıl geçti. Anma gününde soykırımın anlatıldığı bir film, görenleri hüzne boğdu.

Bosna Hersek'teki savaş sırasında Birleşmiş Milletlerin (BM) "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te “Bosna Kasabı” olarak nitelendirilen Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından sivillere karşı katliamın başlaması üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cesetleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise hala ulaşılamadı.

"Ölüm yolu" olarak bilinen orman yolunu kullanarak katliamdan kaçmaya çalışan Boşnaklar, 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla şehrine ulaşarak kurtulmaya çalıştı. Sivillerin birçoğu, bu yolda Sırp çetniklerce yakalanıp öldürülürken, Srebrenitsa'dan kaçan çok az kişi sağ salim Tuzla'ya varabildi.

2023-07-srebretitsa10-4.jpg

SREBRENİTSA SOYKIRIMI

1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı'nın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır.

Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlandı. Sırp Cumhuriyeti Ordusunun dışında katliama "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katıldı. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyemedi.

Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

srebrenitsa.jpg

ÖLDÜRÜLEN 1000'E YAKIN KURBANIN CESEDİNE HALA ULAŞILAMADI

Soykırımın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen yüzlerce kurbanın cesedi hala bulunamazken, binlerce soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları ise açılan 81 toplu mezardan çıkartıldı.

Soykırımın 11 Temmuz'daki 28'inci yılında düzenlenecek anma ve cenaze töreni kapsamında kimliği belirlenen 30 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Başkanı Mujo Hadziomerovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa'da 1995 yazında yaşananlara ilişkin, "Srebrenitsa ile ilgili bu zamana kadar 7 bin 757 kimlik doğrulandı. Kimliği belirlenen 6 bin 721 soykırım kurbanı Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi." dedi.

Srebrenitsa'daki soykırımın ardından 12 bin 469 kemik kalıntısının toplu mezar kazılarından çıkarıldığını söyleyen Hadziomerovic, "Vakalara ilişkin kimlik, DNA analizleri ve incelemeler devam ediyor. Süreç tamamlanmış değil. Srebrenitsa'da öldürülen 797 kişinin kemik kalıntılarına ulaşmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Hadziomerovic, resmi kayıtlara göre Srebrenitsa'da en az 8 bin 372 kişinin öldürüldüğünün yazıldığını belirtti.

aa-20230710-31641800-31641785-srebrenitsa-soykiriminin-28-yili.jpg

"SREBRENİTSA'DA 563 ÇOCUK VE 60 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

Srebrenitsa'da güvenli bölgeye ulaşmaya çalışan yüzlerce çocuk ve kadının da öldürüldüğünü vurgulayan Hadziomerovic, "Bizdeki verilere göre, Srebrenitsa'da 563 çocuk ve 60 kadın öldürüldü." ifadelerini kullandı.

Hadziomerovic, aradan 28 yıl geçmesine rağmen hala toplu mezar kazılarının devam ettiğini belirterek "Srebrenitsa kurbanlarının çıkartıldığı 81 toplu mezara ulaşıldı. En büyük toplu mezar 1153 kişiye ait kemik kalıntısının çıkartıldığı Kamenica. En uzak toplu mezar ise Srebrenitsa'dan 200 kilometre uzaklıkta Kalinovik'te bulundu. Burada 6 Srebrenitsalı gence ulaşıldı." dedi.

Bosna Hersek genelindeki 12 morgda 1600 kişiye ait DNA analizlerinin bulunduğuna dikkati çeken Hadziomerovic, "Bunlara 'isimsiz' diyoruz zira, DNA-kan eşleşmesi yok." diye konuştu.

MORGLARDA KİMLİĞİ BELİRLENMİŞ 55 KİŞİYE AİT KEMİK KALINTISI BEKLİYOR

Hadziomerovic, yeni toplu mezarlara eğitimli köpeklerle ulaşmaya çalıştıklarını anlatarak, "Köpeklerin yanı sıra yerin 10 metre derinliğinde kemik kalıntısına ulaşabilen detektörleri de almayı planlıyoruz. Mahkemelerdeki tanık ifadelerini de değerlendirip alanlarda inceleme yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta 34 bin kişi için kayıp ihbarı yapıldığını söyleyen Hadziomerovic, şöyle devam etti:

34 bin ihbardan 29 bin 704'ü doğrulandı. Bosna Hersek'te hala 7 bin 500 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. Bosna Hersek'te kayıp olanların yüzde 80'i bulundu. Bir çatışmanın ardından bu kadar oranda kişinin bulunması dünyanın başka bir yerinde yok. Tecrübelerimizi Ukrayna, Libya ve Azerbaycan ile paylaşabilmek için çalışmalar yürütüyoruz.

Hadziomerovic, morglarda kimliği belirlenmiş 55 kişiye ait kemik kalıntısının bulunduğunu belirterek "Bu kişilerin kurban yakınları belki bir kemik parçası daha bulunur umuduyla sevdiklerini Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnetmekte kararsız." dedi.

SOYKIRIMIN 28'İNCİ YILI

Bosna Hersek'teki savaş sırasında Birleşmiş Milletlerin (BM) "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Mladic'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi.

İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cesetleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yıl, soykırımın 28'inci yıl dönümünde de kimliği tespit edilen 30 kurban defnedilecek.

İlgili Haberler