Hanta virüs nedir? Hanta virüs belirtileri nelerdir? ? Hanta virüs nasıl bulaşır?

Hanta virüs nedir? Hanta virüs belirtileri nelerdir? ? Hanta virüs nasıl bulaşır?

Çin’den gelen son habere göre, Çin’in Yunnan eyaletinden Shandong eyaletine giden bir yolcu, hayatını kaybetti. Kişiye yapılan testte ise hanta virüsünün pozitif çıktığı belirtildi. Otobüsteki 32 yolcuya da test yapıldı. Peki, hanta virüs nedir, nerede çıktı, hanta virüs belirtileri nelerdir? Hanta virüs nasıl bulaşır?

Çin’den gelen son habere göre, Çin’in Yunnan eyaletindne Shandong eyaletine giden bir yolcu, hayatını kaybetti. Kişiye yapılan testte ise hanta virüsünün pozitif çıktığı belirtildi. Otobüsteki 32 yolcuya da test yapıldı. Peki, hanta virüs nedir, nerede çıktı, hanta virüs belirtileri nelerdir? ? Hanta virüs nasıl bulaşır? İşte detaylar haberimizde…

HANTA VİRÜSÜ NEDİR ?

Hantavirüs, Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsüdür. Hanta virüs ilk olarak Güney Kore’deki Hantaan nehrinden ismini alıyor. Virüsün en büyük belirtisi, Kanamalı Ateşle seyreden Renal Sendrom( HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirus pulmoner sendrom (HPS)’a neden olan tip daha çok Amerika kıtasında görülmektedir. Geçen yıllarda ülkemizde ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir. Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Hastalığın erken belirtileri arasında, Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kuma, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülürken, geç belirttiler arasında ise şu semptomlar görülmektedir: 

Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hanta virüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir. Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür.HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir. Ayrıca virüs nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da gösterebiliyor. 

HANTAN VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Fareler ve diğer bazı kemirgenler hanta virus taşıyıcısıdır. Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ederler. Dünyada da oldukça yaygındır.

Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir. Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

HANTA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Kemirgenler özellikle farelerde bulunan bu virüsten korunmanın en önemli yolu bu tür hayvanlardan uzak durmak. Özellikle hayvan dışkısı ve idrarla temasın olası olduğu durumlarda el, yüze ve göze götürülmemeli. Eller sürekli temiz tutulmalıdır. 

İlgili Haberler