Güneş sistemi nedir? özellikleri nelerdir?

Güneş sistemi nedir? özellikleri nelerdir?

Güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında birikmesiyle oluşan gök cisimleri topluluğudur.

Günes adini vermis oldugumuz bir yildiz , bu yildizin çevresindeki belirli yörüngelerde bulunan 9 gezegen ve çok sayida küçük gökcisminden olusmaktadir. Günes Sisteminde yer alan gezegenlerin isimleri sirasi ile Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton dur. Evrende sayisiz yildiz oldugu tahmin edilmektedir. Bu yildizlar belli galaksilerde yer alir. Günes Sistemi de Samanyolu Galaksisinin bir elemanidir.

Samanyolu Galaksisi içinde %90ninin büyüklügü günes kadar olan 100 milyar yildiz oldugu tahmin edilmektedir. Bu yildizlardan her birinin çevresinde 9 gezegen oldugunu düsünürsek (bazi yildiz sistemlerinde çok daha fazla gezegen vardir.) sadece Samanyolu Galaksisinde 1 trilyona yakin gezegen oldugu sonucuna ulasiriz. Tüm evreni ele alirsak sayilarla ifade edemeyecegimiz bir sonuç ortaya çikar. Evrende kesif bekleyen sayisiz gezegen olmasina ragmen insan oglunun henüz Günes Sisteminde ki gezegenler hakkindaki bilgileri bile çok yetersizdir.

insan oglunun evren ve gezegenler hakkindaki arastirmalari çok eskilere dayansa da ancak günümüzde bu arastirmalar bilimsel boyut kazana bilmistir. Son yillarda uzaya yollanan uzay araçlari ve sondalar sayesinde çok degerli bilgiler edinilmisse de bu güne kadar uzay bilimi konusunda yapilabilen en büyük gelisme Aya ayak basmak olmustur. Günes Evrendeki sayisiz yildizdan sadece biri olan Günes, Samanyolu Galaksisinde yer almaktadir.

Günes, üzerinde yasadigimiz gezegenin de içinde bulundugu Günes Sisteminin merkezini olusturur. 4,65 milyar yasimda oldugu tahmin edilen bu dev enerji kaynaginin yari çapi 7x105 km yani dünya yariçapinin 100 katidir. Ekliptik düzlem normaliyle 75° 15 açi yapan Günes, ekseni etrafindaki dönüsünü yaklasik 27 günde tamamlar. Günesin merkez sicakligi 10 milyon derece, dis sicakligi ise 5700 K° dir. Baslangiçta 2x1030 kglik kütlesinin %73 lük kisminin hidrojenden, geri kalan kismini ise helyumdan olustugu tahmin edilmektedir. MERKÜR Merkür günes sistemindeki en küçük ikinci gezegendir ve günese en yakin olan gezegen olma unvanini tasir.

Günese olan ortalama uzakligi 57.9 milyon kilometredir. Çapi çok küçük olmasina ragmen(4878 kilometre), çapina göre büyük bir çekirdegi vardir. Bu çekirdegin %65i demirden olusmustur. Fakat çekim gücü çok yüksek degildir, olusturdugu manyetik alan yaklasik olarak dünyadakinin 100/1i kadardir. Günese en yakin gezegen olmasindan dolayi gündüz sicakligi 427 C° ye kadar ulasir. VENÜS Venüs, Merkürden sonra günese en yakin 2. gezegendir. Kütlece dünyaya yakin bir büyüklüktedir. Ve kendisine ait bir atmosfere sahiptir. Gün dogumunda ve gün batiminda günese yakin olarak, dünyadan çiplak gözle rahatlikla görülebilir (Halk tarafindan Çoban Yildizi olarak ta bilinir). Günes ve aydan sonraki en parlak gök cismidir.

GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLERİN BAZI ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR;

Gezegenlerin tamamı elips şeklinde bir yörüngeye sahiptir ve tüm gezegenlerin dönüş hızları birbirinden farklı olmakla birlikte bazı

gezegenlerin yörüngeleri birbiri ile kesişir.

Gezegenler hem kendi ekseni etrafında hem de güneşin etrafında batıdan doğuya doğru dönerler.

En küçük gezegen Plüton, en büyük gezegen Jüpiter'dir.

Güneş'e en yakın gezegen Merkür, bilinen en uzak gezegen ise Plüton'dur.

Dünya'ya uzaklık ve yarıçap olarak en yakın gezegen Venüs'dür

Dünya'nın 1, Mars ve Neptün'ün 2, Uranüs'ün 6, Satürn'ün 10 ve Jüpiter'in 12 uydusu vardır. Merkür ve Venüs'ün uydusu yoktur.

Gezegenlerin dönüş hızları güneşe olan uzaklıklarına göre ters orantılıdır.