Devalüasyon olduğunda bile bu kadar zamlanmadı. 2022’de büyük krize neden olacak

Devalüasyon olduğunda bile bu kadar zamlanmadı. 2022’de büyük krize neden olacak

Gübre fiyatlarına gelen peş peşe zamlar yüzde 400’lere dayandı. Çiftçiler "Devalüasyon olduğunda bile yüzde 100 artardı" diyerek isyan etti.

Dünya Gazetesi’nden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, gübre fiyatlarındaki yüzde 400’e varan artış çiftçiyi perişan etti. Zamlar yüzünden tarlalar gübresiz kalırken bunun 2022’de büyük bir gıda krizine neden olacağı öngörülüyor.

Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımında azaltmaya gidiyor.
Başta buğday olmak üzere birçok üründe ekim esnasında atılması gereken gübre yüzde 50 daha az kullanılıyor.
Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması bekleniyor.
Ziraat odaları başkanları, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu buğday ve arpa üretiminde meydana gelebilecek rekolte azlığının, 2022 yılında ciddi fiyat artışlarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Gübre kullanımının azalması gıda güvenliğini de tehdit ediyor.
Ayrıca bu durumun Türkiye’nin ithalat faturasının daha da kabarmasına yol açması bekleniyor.

Öte yandan yüksek gübre fiyatlarından dolayı başta Güneydoğu olmak üzere, tahıl ekimlerinde ürün deseni değişiyor.
Birçok çiftçi kuru tarım yapılan alanlarda buğday ve arpa yerine daha az gübre isteyen mercimek ve nohut ekimine yöneliyor.
Türkiye’nin küresel ısınmadan dolayı kuraklığın pençesinde olması, çiftçilerin ekim yapmaya mesafeli olmasına neden oluyor.

Adana Yüreğir İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Şu anda gübre fiyatları çok yüksek ve bir belirsizlik var.
Eskiden gübre fiyatları bu kadar artmazdı, devalüasyon olduğunda bile yüzde 100 artardı, şimdi bir yılda yüzde 400 – 600 arasında artış oldu.
Sadece parası olan gübre kullanacak. Bu durumun tarımsal üretimde ne kadarlık bir düşüşe neden olacağı, bölgemizde gübre kullanımının başladığı bahar aylarında daha net ortaya çıkacak. Gübreciler de eskisi gibi çekle, senetle gübre vermiyor.
Peşin parayla gübreyi alamayan kişi, ya gübreyi az kullanacak ya da dışarıdan, banka kredisinden, tefeciden para bulmaya çalışacak”
dedi.

İlgili Haberler