İktidarın Seçim Kanunu''nda değişiklik içeren teklifi, çeşitli "makyaj" niteliğindeki düzenlemelerle TBMM Anayasa Komisyonu''nda kabul edildi. Genel Kurul''a sevk edilen teklifin yasalaşması durumunda, en kıdemli hakim yine kura ile belirlenecek ancak koltuğunu boşaltması halinde yerine gelecek kişi, yedek ve asiller arasındaki "en kıdemli" olacak. Partiler, iki defa üst üste kongrelerini yapmazsa seçimlere katılamayacak.
TBMM Anayasa Komisyonu’nda muhalefetin, seçim propagandası yasaklarına cumhurbaşkanının da dahil edilmesi ve 2008 yılında kaldırılan parmak boyası uygulamasının yeniden getirilmesi önergeleri ise reddedildi. Cumhur İttifakı üyesi milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen yeni seçim düzenlemesinde ilk değişiklik, tartışmalı “seçim kurulu başkanlıkları”na yönelik maddede yapıldı.
En kıdemli hakim yerine kura çekimi ile seçim kurulu başkanlarını belirlemek isteyen iktidar, kurayla belirlenen İl Seçim Kurulu Başkanı’nın koltuğunu boşaltması halinde yeni bir kura çekimi yapmak yerine, kurada belirlenen asil ve yedek üyeler arasından en kıdemli hakimin il seçim kuruluna başkanlık etmesini teklife ekledi. Kabul edilen bir başka önerge ile de kurullara başkanlık yapacak hakimler için “Kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş olma” hükmü getirildi.
Siyasi partilerin seçime katılabilme şartları arasından, “TBMM’de grubu bulunma” hükmünü çıkartmak isteyen Cumhur İttifakı, partilerin kongre ve kurultaylarını “ihmal” süresine kesin hükümler ekledi. Düzenlemenin kabul edilen son haline göre, siyasi partiler, ilçe, il ve büyük kongrelerini iki defa ihmal etmeleri durumunda seçime katılamayacak. Teklifin ilk halinde bu hüküm, “Üst üste iki defadan fazla ihmal etmemiş olma” şeklinde ifade edilmişti.