BİM yöneticisinden Erdoğan’a tepki

BİM yöneticisinden Erdoğan’a tepki

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gıda fiyatları artışından zincir marketleri sorumlu tuttuğu ve "Piyasayı alt üst ediyorlar" dediği açıklamasına ilişkin konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM yöneticisi Galip Aykaç'tan açıklama geldi.

GPD Ortak Gelişim Kongresi''nde GPD Başkanı Galip Aykaç, üzerlerinde oluşan kamuoyu baskısını ‘haksız‘ olarak niteledi ve bu durumu kabul etmediklerini söyledi. Aynı zamanda BİM yöneticisi olan Aykaç, tüm tedarik zincirine bakılması gerektiğini belirterek, "Kârdan feragat ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Aykaç, "İçinde olduğumuz ve memnun olmadığımız bu dönemin atlatılacağını umuyoruz" dedi.

''HİÇBİR PERAKENDECİ FİYATLARI DURDUK YERE ARTIRMAZ''

Aykaç''ın açıklaması şöyle oldu:

“Ekonomik sıkıntılar yaşadığımız bir dönemden geçiyoruz. Artan fiyatları tüketiciye yansıtmamak için çalışıyoruz. Artan fiyatları tüketiciye yansıtmamak için kârdan feragat ediyoruz. Organize perakendeciliğin yükseldiği yerde enflasyon geriliyor. Yüksek ÜFE’nin TÜFE’ye yansımamasının en önemli sebebi zincir marketler. Fiyat artışının yanı sıra gelir dağılımının bozulması sıkıntıları büyütüyor. Bizler üzerinden yapılan haksız kamuoyu algısını kabul etmiyoruz. Hiçbir perakendeci fiyatları durduk yere artırmaz, tüm tedarik zincirine bakılmalı. İçinde olduğumuz ve memnun olmadığımız bu dönemin atlatılacağını umuyoruz.”

''GERÇEKTEN UZAK'' DEDİ

Tüm dünyada tarım ürünlerinde maliyet artışları, tedarik sektöründe aksamalar ve ithal ürün fiyatlarında artış gözlenirken, market zincirlerinin fahiş fiyat ile damgalanmasını "gerçekten uzak" olarak niteleyen Aykaç, bu algı nedeniyle sektördeki halka açık şirketlerin de zarar gördüğünü vurguladı.

Aykaç, "Eylül verilerine göre yüzde 43.96 olan üretici enflasyonuna karşılık yüzde 19.58 oranında tüketici enflasyonu gerçekleşmiştir. Perakende işletmeleri kârlılıklarından vazgeçerek maliyetlere yakın fiyatlarla tüketici ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar" dedi.

Aykaç, ürünler raflara gelene kadar üretim, tedarik, lojistik, gümrük ve benzeri aşamalardan geçtiğini ve bunların maliyetinin perakendecilerden bağımsız olarak nihai fiyatlara yansıdığını söyledi.

''ARTIŞLARIN ASIL SEBEBİ İRDELENMELİ'' VURGUSU

Sektörün fahiş fiyat ile damgalanmasının da doğru olmadığını vurgulayan Aykaç, "Bu tür denetimlere hiçbir zaman karşı durmadık. Ancak gündemdeki fiyat artışlarının asıl sebepleri irdelenmedikçe ve önlemler alınmadıkça bu kontrollerin sadece son satış noktalarına yoğunlaşması ve algının bu artışların sebebi olarak marketleri gösterir şekilde oluşturulması olumlu bir sonuç doğurmayacaktır" diye konuştu.

''BENZEŞEN FİYATLAR YOĞUN REKABETİN GÖSTERGESİ''

Oluşturulan bir diğer yanlış algının da, fiyatların sektör oyuncularınca ortak belirlenmesi olduğunu vurgulayan Aykaç, "Birbirine yakın satış fiyatlarının sebebi anlaşma gibi asılsız bir iddianın aksine sektördeki çok yoğun rekabet, yükselen tedarik maliyetleri ve maliyetlere yakın etiket fiyatlarıdır. Rekabet gereği bazı dönemler zararına bile satış yapıldığı görülmekte. Dolayısıyla benzeşen fiyatlar yoğun bir rekabetin sonucudur" diye konuştu.

''ŞİRKETLER ZARAR GÖRÜYOR''

Bu tür iddiaların sektördeki halka açık şirketleri de olumsuz etkilediğini ifade eden Aykaç şöyle devam etti:

"Gerçeklikten ve uygulanabilirlikten uzak bu iddialarla oluşturulan yanlış algı bizleri üzmektedir. Kaldı ki, çoğu halka açık olan işletmelerimiz ülkemiz ve halkımızın çok önemli değerleridir. Ve bu algı sayesinde topyekün zarar görmekte olduğu ortadadır."

Aykaç, asıl dikkat edilmesi gereken noktanın dengesizleşen gelir dağılımının ortaya çıkardığı sorunlar, alım gücünün düşmesi ve orta gelir kesiminin giderek daralması olduğunu söyledi.

İlgili Haberler