2015’de açılan Mersin-Kıbrıs su borusu hattının boruları tamir edilerek yeniden açıldı

2015’de açılan Mersin-Kıbrıs su borusu hattının boruları tamir edilerek yeniden açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Başbakanı Tatar su hattı açılışında konuştu. İlk açılışı 2015 yılında yapılan proje 2020 Ocak ayında boruların patlaması nedeniyle askıya alınmıştı. Boruların tamirinin ardından proje yeniden açıldı.

Temelleri 2011 yılında atılan ve ilk açılışı 2015'te gerçekleştirilen KKTC'ye içme suyu boru hattı projesi bugün Beştepe'de yapılan törenle yeniden açıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Başbakanı Ersin Tatar'ın da katılımıyla gerçekleştirilen törende Ocak ayında patlayan boruların yeniden tamir edilmesinin ardından projenin tekrar faaliyete geçtiği belirtildi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Ben de sayın başbakana teşekkür ediyorum. Bu su konusu tabii, Kıbrıs’ta önem ifade ediyor. Biz de Kıbrıs’taki ana boru hattının yeniden faaliyete geçmesinden büyük önem duyuyoruz. Sulama projesi her daim gündemde önemli yer tutmuştur. Ancak ana kıtadan adaya su götürülmesi zor olmuştur. Başbakanlığımız döneminde bu karar alınmıştı ve şimdi de bunu hayata geçirdik. Bu borularla ilgili tamiratı her şeyi de yapıp, Kuzey Kıbrıs’a suyu verelim dedik. Kalyon gurubu da yılmadılar, durmadılar ve bu işi götürdüler. Biz, su hayattır, su medeniyettir, su azizdir diyen bir anlayışla adanın su sorununu çözmek için kolları sıvadık. Türkiye’de pek çok hayali gerçekleştirilen bir hükümet olarak Kıbrıs’ın bu sorununu çözmek de bize nasip oldu. Bu proje 80 milyon metre kareyi aşkın uzunluğu, 1 metre 60 cm çaptaki boruları ile kendi başına mühendislik harikasıdır. Böylece Anadolu Topraklarından doğup Akdeniz’e dökülen Dragon Çayı’nın suyunu, Kıbrıs’taki kardeşlerimizin hizmetine sunduk."

"Dünya’da eşi benzeri olmayan bu projenin deniz geçişi isale hattında beklenmeye bir arıza meydana gelmişti. Kısa sürede deniz altındaki arıza giderildi. Bugün boru hattından adaya yeniden su vermeye başlıyoruz. Amacımız 71 500 dekar alanı sulamaya açarak, KKTC ekonomisine yılda 127 milyon lira ilave sağlamaktır. Yağmur suyu projelerinin de bir kısmı ihaleye hazırlanıyor. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerinin daima yanında olduğunu her zaman göstermiştir. Türkiye, hedeflerine ulaşarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haksızlıklarını da telafi edecektir. Bugün deniz altındaki kısmının yeniden devreye girmesinin mutluluğunu yaşadığımız proje gibi nice projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.  Kapalı kapılar ardından Kıbrıs Türkünün hakkını teslim edenler daha sonra ellerini taşın altına sokmuyorlar. Türkiye bu adaletsizliğin sürmesine izin vermeyecektir. Onların tek derdi Kıbrıs Türklerinin haklarını çiğneyerek kurdukları sahte devletle Kıbrıs Türkü'nü azınlık hale getirmektir."

"MEŞRU HAKLARIMIZI SONUNA KADAR KULLANMAKTA KARARLIYIZ"

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da açıklamalarında şunları kaydetti:

"Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum. Bugünkü görüşmemizde Türkiye ve KKTC'nin yakın geleceğini ilgilendiren son derece önemli konuları ele aldık. Biz haklarımızı sonuna kadar kararlıyız. Türkiye'nin desteğiyle bunu sağlamaya muktedir olduğumuzu belirtmek istiyorum.KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarını kendimizi kazanımları olarak görüyoruz. Adadaki anlaşmazlıkları iki halk arasında bir sorun olarak görmüyoruz. Çok önemli doğal kaynaklarının üzerinde ve ticaret kavşağında bulunan bir coğrafyada yaşadığımız farkındayız. Meşru haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği üzere Doğu Akdeniz'de de doğalgaz bulunur. Rum-Yunan ikilisi ve onların Fransız dostları maalesef bu iyi niyetimizi anlamıyor. Kötü niyetli olmasaydılar Türk tarafının doğalgaz komitesinde yer almasını kabul edebilirlerdi. Gelinen noktada artık Doğu Akdeniz'de onlar ne yaparlarsa aynısını harekete geçirmek suretiyle devam edeceğiz.

Kıbrıs için su hayati öneme sahiptir. Ada ülkesi olmamız sebebiyle sınırda olan su kaynaklarını arttırma imkanımız bulunmuyor. Bunun tek yolu Anadolu'dan bereketli topraklardan adaya su getirilmesiydi. Bunun tarifsiz sevinci içerisindeyiz. Türkiye kimsenin yapamadığı bu projeyi zatı alinizle birlikte gerçekleştirmiştir.

"ÇEŞMELERİNDE SU AKAN HER BİR VATANDAŞIMIZ ADINA"

Bu proje sayesinde 5 yıldır evlerimize kaliteli su akıyor. Yeryüzündeki su haklarında yaşanan talihsizlik bu kez denizin altında çıkmıştır. Türkiye kısa bir sürede arızayı gidermiştir. Daha sonraki hedefimiz bu suyu Gazi Magosamıza ulaştırmaktır. En kısa sürede su idaresiyle ilgili bir kanun çıkarmak istiyoruz. Kıbrıs'ta çeşmesinden su akan her bir vatandaşımızın adına Türkiye'ye ve size teşekkür ediyorum.

Kıbrıs'la Türkiye arasına fitne sokmaya çalışanlara verilecek en güzel cevap işte bu su projesidir. Şükranlarımı sunuyorum."

5 YIL ÖNCE DE AÇILMIŞTI

Birgün'de yer alan habere göre, söz konusu proje ilk olarak 5 yıl önce açılmıştı.  Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan su boruları deniz yüzüne çıktı. 1.6 milyar liraya mal olan proje 5 yıl sonra patlak vermişti.

17 Ekim 2015 tarihinde Mersin’deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Davutoğlu, projeyi “Dünya çapında bir eser” olarak tanımlayarak, “Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli” demişti.

Projenin temeli ise 2011'de Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde atılmıştı. 

5 YIL DOLMADAN BORULAR PATLADI

Tartışmaların odağında tamamlanan projenin üzerinden 5 yıl gibi bir süre geçmeden, patladı. 2020'nin Ocak ayında Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan borular deniz yüzüne çıktı.