Fatih ERBOZ/Ankara
Memura, emekliye ve çalışana verileceği duyurulan Temmuz zammı, tartışma konusu oldu. Enflasyonun her zaman maaşları kemirdiğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "6 ayda dövizde yüzde 30 artış olurken, Türk Lirası yüzde 30 değer kaybetti. Enflasyonun yüzde 15'e, altı aylık enflasyonun ise yüzde 10'a dayandığı bir durumda kaybeden hep dar ve sabit gelirliler. Yani memur, asgarî ücretli, emekli, kısacası çalışan kaybediyor. Bunun da telâfîsi yok. Enflasyon kadar zam veririm, enflasyon farkını daha sonra öderim, anlayışıyla emekli, memur, asgarî ücretli bir adım öteye gidemez. Enflasyon kadar zam zaten sıfır zamdır" dedi.
Memurun, asgari ücretlinin, işçinin, emeklinin, dar ve sabit gelirlinin enflasyon karşısında ezildiğini dile getiren Fahrettin Yokuş, işçi, memur, asgarî ücretlinin pazardan aldığı meyve, sebze, ya da diğer kalemlerdeki enflasyonun iktidarın hesapladığı enflasyonun üzerinde olduğunu belirtti.
Fahrettin Yokuş, "Enflasyon çuvalında memurun, emeklinin, işçinin kullanmadığı birçok malzeme var. Hem sıfır zam veriyorsunuz, hem büyümeden pay vermiyorsunuz, hem de gecikmiş olarak enflasyon zammını veriyoruz. Yani hangi cepheden bakarsanız bakın çalışan, dar gelirli kaybediyor maalesef" şeklinde konuştu.
Döviz, Türk lirası karşısında değer kazanırken, Türk lirasının değerinin düşmesinin de dar ve sabit gelirliye olumsuz yansıdığını anlatan Fahrettin Yokuş, "Sadece enflasyon kaybettirmiyor. Alış - veriş gücümüz kayboluyor, dövizdeki artışla. Ne oluyor? Türkiye kullandığı malzemenin yüzde 70'ini ithal ediyor. Yani yüzde 30 daha fazla ödeyerek bunları satın alıyoruz. Dövizdeki artışla dar ve sabit gelirliyi vuruyor. Enflasyonu tetiklemiyor, bunları da etkiliyor. Memurun, asgarî ücretlinin, dar ve sabit gelirlinin işi zor" dedi.
"BÜYÜK İHTİMALLE VERGİ ARTIRACAKLAR"
Türkiye'de vergilerin de çok yüksek olduğuna dikkati çeken İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, şöyle devam etti, "Vergi oranı yüzde 14.47. AKP iktidarının elinde 2018 bütçesi için aldığı bir yetki var. Dediler ki, vergileri %50 arttırabilmek için yetki alalım. 82 milyon vatandaştan ortalama %14.47 vergi alacak 2018 yılında, ihtiyaç olması halinde 7 oranında artabilir. Ödemeler dengesi açığı, dış ticaret açığı büyüyor, dış ticaret açığını dövizle çözeceksiniz. Türk lirasıyla ödemeler dengesini nasıl çözeceksiniz? Ya para basacak, ya vergi arttıracaksınız. Büyük ihtimalle vergi arttıracaklar. Seçim öncesi popülist politikalar uyguladılar. 2018 bütçesi öncesi (artık eskisi gibi debdebe içinde devleti yönetmeyeceğiz) dediler. Burada itiraf vardı. 2018, tasarruf yılı olacak, zor durumdayız diyorlardı."