Seçim vaatlerinin bütçe üzerinde oluşturduğu yük ile vergi aflarının ekonomi üzerinde büyük tahribata yol açtığına dikkat çeken ekonomistlerden “Gemi sürükleniyor” uyarısı geldi. Yeni dönemde mevcut bütçe açığı ve gelirleri nedeniyle Türkiye'nin tek çıkış yolunun vergi artırmak olduğunu kaydeden Hazine eski Müsteşar Yardımcısı ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Mahfi Eğilmez, “Vergilerin artırılacağını düşünüyorum. 2018'de çıpa kırıldı ve geminin sürüklenmeye başladığı bir döneme giriyoruz. Yetkiler tek kişide toplanıyor. Burada bütçe hakkı zedeleniyor, biz Magna Carta'dan geriye gidiyoruz” dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Koç Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan Merkezi Yönetim Bütçesi Takip Raporu, ekonomiye dair çarpıcı tespitlerle açıklandı. Rapora ve Türkiye ekonomisine dair yorumlarda bulunan Mahfi Eğilmez, Türkiye'de dolaylı vergilerin yüzde 67'ye ulaştığına ve Türkiye'de toplumun ödediği vergiden bihaber olduğuna dikkat çekti. Raporu hazırlayan Bilkent ve Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ferhat Emil de sermaye kesiminin elini taşın altına sokması gerektiğini belirterek, “Sermaye sınıfının vergi ödemesi ve ‘Bu vergiler nereye gidiyor' diye cesaretle hesap sorması gerekiyor” dedi.
HAZİNE DE ENFLASYON HEDEFİNE İNANMIYOR
Ekonomiyi tehdit eden ikinci unsur olan vergi yapılandırmalarının rafa kaldırılması gerektiğini kaydeden Mahfi Eğilmez, artık vergilerin ana parasını da affetmeye gelen bu sistemin vergi ödememeyi teşvik ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin aynı hataları tekrar ederek doğruyu bulacağını zannettiğini belirten Eğilmez, şöyle devam etti:
“2017'de bütçe açığı 47.5 milyar TL oldu. Hazine ise 83 milyar TL borçlandı. Demek ki Hazine Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine inanmıyor”